Opnieuw grote olievlek in Golf van Mexico

13/04/12 om 09:42 - Bijgewerkt om 09:42

In de Golf van Mexico bevindt zich een olievlek van 1,6 bij 16 kilometer tussen twee platformen van het olieconcern Shell.

Opnieuw grote olievlek in Golf van Mexico

© Reuters

Onderzoekers van Shell stelden vast dat de olievlek een natuurlijke oorzaak heeft en dus niet afkomstig is van de Shell-platformen "Mars" en "Ursa".

"De onderzoekers zijn er bijna 100 procent zeker van dat de olie in de buurt van twee olie- en gasplatforms van Shell afkomstig is uit een natuurlijke lekkage uit de zeebodem", aldus een ingewijde.

Shell heeft een schip uitgestuurd om de vlek op te ruimen. Het olieconcern schat dat het om ongeveer zes vaten olie (van 159 liter) gaat.

Deepwater Horizon

De olievlek zorgde ervoor dat het Shell-aandeel op Euronext Brussel donderdag bijna 5 procent verloor tot 24,75 euro. Tegen de slotbel blijft het verlies beperkt tot 1 procent (25,74 euro).

Er heerst ongerustheid omdat de olievlek doet terugdenken aan de olieramp van BP twee jaar geleden. Op het platform Deepwater Horizon kwam toen ongeveer 780 miljoen liter ruwe olie in zee terecht. 127 miljoen liter kon nog gerecupereerd worden. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners