Opnieuw code rood in Peking vanwege luchtvervuiling

18/12/15 om 09:30 - Bijgewerkt om 09:30

Voor de tweede keer in 10 dagen tijd geldt in de Chinese hoofdstad Peking code rood vanwege de luchtvervuiling. De meteorologische autoriteiten verwachten dat de concentratie fijne stofdeeltjes in de lucht op sommige plaatsen boven de 500 microgram per kubieke meter zal liggen. Dat is 20 keer de door de Wereldgezondheidsorganisatie als aanvaardbaar beschouwde concentratie.

Opnieuw code rood in Peking vanwege luchtvervuiling

© Reuters

Code rood betekent onder andere dat scholen gesloten blijven en inwoners geadviseerd wordt om zoveel mogelijk binnen te blijven. Er komen ook beperkingen op het verkeer in de stad, met alternerend rijden, en in fabrieken wordt de productie beperkt.

De maatregelen gaan zaterdag in en gelden ten minste tot dinsdag.

20 keer te veel

Concreet verwachten de nationale weerdiensten dat 'ernstige' luchtvervuiling in de hoofdstad Peking maar ook in Tianjin en delen van de naburige provincies Hebei en Henan, met een concentratie PM2,5 die op sommige plaatsen kan oplopen tot meer dan 500 microgram per kubieke meter. PM2,5 zijn deeltjes die kleiner zijn dan 2,5 micrometer en op die manier dus diep kunnen doordringen in de longen en zo schade aanrichten. Bij de eerste code rood eerder deze maand was die concentratie 300 microgram per kubieke meter.

Ter vergelijking: de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschouwt 25 microgram per kubieke meter als de maximale aanvaardbare concentratie.

Steenkool

De meeste vervuiling in Peking is afkomstig van industriegebieden op honderden kilometers van de Chinese hoofdstad. Maar ook het vele gebruik van steenkool is een boosdoener.

Jaarlijks sterven naar schatting 1,6 miljoen Chinezen aan de gevolgen van luchtvervuiling, goed voor 17 procent van alle doden. (KVDA)

Lees meer over:

Onze partners