‘Opgepast, hoge ozonconcentraties de komende dagen’

Hittegolf © AFP

Door de aanhoudende hitte is de kans groot dat de drempel van 180 microgram ozon per kubieke meter lucht de komende dagen wordt overschreden.

Vandaag en de komende dagen worden hoge ozonconcentraties in de lucht verwacht. De kans is groot dat woensdag de Europese informatiedrempel van 180 microgram ozon per kubieke meter lucht wordt overschreden, meldt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel). Bij die drempel moet de bevolking worden geïnformeerd.

Vandaag is het warm en zeer zonnig met maximumtemperaturen tot 30 graden Celsius in de Kempen. De combinatie van luchtvervuiling met het warme en zonnige weer zal zorgen voor verhoogde ozonconcentraties in de lucht. De matige wind zal er echter voor zorgen dat de ozonconcentraties dinsdag onder de Europese informatiedrempel van 180 microgram/m³ blijven. Ircel verwacht ozonconcentraties tussen tussen 120 en 150 µg/m³.

Onweer

Morgen (woensdag) wordt het nog warmer met temperaturen tot 33 graden in het centrum van het land. Door de opstapeling van de luchtvervuiling de afgelopen dagen, zullen de ozonconcentraties ‘gevoelig oplopen.’ Er worden ozonconcentraties verwacht tussen 160 en 200 µg/m³ en de kans op overschrijding van de Europese informatiedrempel is groot, vooral in het noorden van het land, aldus Ircel. Er wordt geen overschrijding van de Europese alarmdrempel (meer dan 240 µg/m³) verwacht.

Donderdag blijven de ozonconcentraties hoog, maar het is nog onduidelijk in welke mate de bewolking en het mogelijke onweer de vorming van ozon in de lucht zullen afremmen, luidt het.

Lichamelijke inspanningen vermijden

'Opgepast, hoge ozonconcentraties de komende dagen'
© Reuters

Eerder waarschuwde het Agentschap Zorg en Gezondheid, sinds de zesde staatshervorming bevoegd voor het Vlaamse hitte- en ozonplan, voor de hitte. Het raadt aan voldoende te drinken, koelere ruimtes op te zoeken en grote lichamelijke inspanningen te vermijden tussen 11.00 en 22.00 uur.

Het KMI geeft vanaf woensdag voor het hele land buiten de kust een code oranje, wat betekent dat onderstaande maatregelen noodzakelijk zijn voor behoeftige mensen.

Bij baby’s, kleine kinderen, ouderen, mensen in sociaal isolement en chronisch zieken moet men extra alert zijn. Zorg en Gezondheid vraagt aan hun naasten of verzorgers om zeker te zorgen voor voldoende water, koelte en rust. Het Agentschap raadt ook aan langs te gaan bij ouderen die alleen wonen en hen hulp aan te bieden.

Voldoende afkoeling

Organisatoren van sportmanifestaties, trainingen en wedstrijden wordt dan weer aangeraden tussen 11.00 en 22.00 uur niets buiten te organiseren. Wanneer aangekondigd wordt dat de alarmdrempel voor ozon zal overschreden worden, wordt aangeraden om geplande activiteiten af te gelasten.

Organisatoren van culturele evenementen, moeten dan weer voldoende (gratis) drinkwater voorzien en voldoende afkoeling, zoals schaduw, parasols of petjes.

Auto niet meteen op airco zetten

Mobiliteitsorganisatie Touring raadt automobilisten bovendien aan om bij het starten met de auto niet meteen de airco op te zetten, maar eerst even met de ramen open te rijden. Als men de airco dan toch opzet, zet men die best niet lager dan 24 graden. Touring raadt ook aan om het knopje voor de circulatie van de binnenlucht te activeren, zodat het systeem steeds afgekoelde binnenlucht opneemt.

Daarnaast raadt Touring aan om tijdens autoritten veel water te drinken en zeker geen kinderen achter te laten in een stilstaande auto. Bij lange ritten zijn bovendien extra pauzes nodig. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content