Ook dieren kennen hun buren

07/12/11 om 14:25 - Bijgewerkt om 14:25

Dieren reageren minder agressief tegen bekende buren dan tegen nieuwelingen.

Ook dieren kennen hun buren

De met uitsterving bedreigde Stephens' kangoeroerat is een beestje dat solitair leeft op de graslanden van het Amerikaanse Californië. Biologen leveren inspanningen om de definitieve verdwijning van het zeldzame diertje te voorkomen, onder meer door populaties te verplaatsen naar gebieden die beter beschermd kunnen worden.

Maar volgens het vakblad Conservation Biology moeten ze er daarbij zorg voor dragen dat ze de diertjes als een gemeenschap verhuizen. Want verplaatste diertjes reageren veel heviger op buren die ze niet kennen, dan op de goede oude vijanden uit het verleden. Onderzoekers hebben voor dat verschijnsel, dat ook al elders is geregistreerd, een mooie term bedacht: het dear-enemy (lieve vijand) effect. Diertjes die samen met de buren verplaatst worden, verliezen minder tijd aan vechtpartijen en hebben meer tijd om eten te zoeken dan andere die minder geluk hadden. Ze krijgen ook meer nakomelingen.

Wetenschappers waarschuwen ervoor dat met dit verschijnsel rekening moet worden gehouden bij relocatieprojecten, ook voor andere soorten. Het fenomeen zou kunnen verklaren waarom sommige projecten flagrant mislukt zijn. (DD)

Lees meer over:

Onze partners