Ook deze paradijselijke eilanden dreigen te verdwijnen

Fiji © iStock

Vijf van de Salomonseilanden, een eilandengroep in het westelijk deel van de Stille Oceaan, zijn de voorbije jaren verdwenen door de stijging van het zeepeil. Maar daar zal het niet bij bliven.

De vijf eilanden die helemaal verdwenen zijn, waren onbewoond. Vissers gebruikten ze soms om hun boot vast te leggen tijdens het vissen. Ze waren tot vijf hectare groot. ‘Het gaat hier niet om kleine zanderige eilandjes’, aldus een Australische wetenschapper die de verdwijning bestudeerde. Op zes ander eilanden die zwaar getroffen zijn, zijn een tiental huizen aan de kust in de zee verdwenen. Dorpen zijn noodgedwongen moeten verhuizen meer naar het binnenland. En zo gaat het maar door. Dat de Salomonseilanden zo bedreigd zijn door de stijging van het zeepeil komt omdat de golven er erg krachtig zijn en de kust eroderen.

Ook deze paradijselijke oorden dreigen om diezelfde reden van de aardbol te verdwijnen.

De Malediven

Ook de Malediven worden mogelijk binnenkort verzwolgen door de steeds hogere golven die veroorzaakt worden door het stijgend zeepeil. De Malediven bestaan uit ongeveer 1.200 koraaleilanden in de Indische Oceaan. Met gemiddeld 1,5 meter boven het zeeniveau zijn de Malediven het laagst gelegen land op onze planeet. Volgens de voormalige president Mohamed Nasheed verdwijnen de Malediven binnen enkele jaren onderwater als de uitstoot van CO2 aan dezelfde hoeveelheid blijft stijgen.’

Kiribati

Ook Kiribati, 32 atollen en 1 eiland met zo’n 100.000 inwoners, ligt op de frontlinie van de klimaatverandering. De laaggelegen eiandstaat (3 meter boven het zeeniveau) in de Stille Oceaan, wordt in plaats van om de drie of vier jaar nu elke drie maanden geteisterd door extreem hoge getijden Het zoute en vervuilde water tast bovendien de watervoorraad op het eiland aan. Het plan bestaat om de volledige bevolking van Kiribati naar het hoogst gelegen eiland van Fiji te verhuizen, Viti Levu.

Fiji

Misschien moeten de mensen van Kiribati toch een ander toevluchtsoord zoeken, want ook het bestaan van Fiji is in gevaar. Fiji bestaat uit zowat 194.000 vierkante kilometer waarvan 10 procent land is. Dat land omvat een archipel van meer dan 332 eilanden. 110 daarvan zijn permanent bewoond. De inwoners krijgen naast het stijgend zeepeil, zware stormen en droogtes ook steeds meer af te rekenen met klimaatgerelateerde ziektes zoals tyfus, dengue, rattenziekte en diarree.

Kiribati
Kiribati© Reuters

De Marshalleilanden

Enkele meters boven het zeeniveau, dat is ook waar de Marshalleilanden, in het westen van de Stille Oceaan, zich bevinden. Na de Tweede Wereldoorlog werden de inwoners van het Enewetak-atol tijdelijk geëvacueerd voor de kernproeven van de Verenigde Staten, nu dreigen ze opnieuw hun huizen te moeten verlaten door de klimaatverandering. De inwoners hebben nu al af te rekenen met droogtes, overstromingen en voedseltekorten.

Kaapverdië

Kaapverdië omvat 10 vulkanische eilanden met zo’n 540.000 inwoners in de Atlantische Oceaan ten westen van de kust van Afrika. In 2011 kwamen diplomaten, rechtsgeleerden en andere experts bijeen in de Columbia University Law School in New York om over het lot van Kaapverdië te debatteren. Vooral de grootste uitstoters van broeikasgassen, China en de Verenigde Staten, hebben boter op het hoofd. De Kaapverdische ambassadeur Antonio Lima waarschuwde dat de grote landen hetzelfde lot te wachten staat als de eilandstaten als ze de klimaatcrisis blijven negeren. ‘Wij zijn de schildwachten’, zei hij. ‘Wat er nu met ons gebeurt, zal uiteindelijk met jullie allemaal gebeuren.’

Palau

Palau, voluit de Republiek Palau, is een eilandengroep in het westen van de Stille Oceaan. 21.000 mensen wonen verspreid tover 250 eilanden, die het westelijke deel vormen van de eilandengroep Carolinen. Met de stijging van de zeespiegel riskeert het land ernstige overstromingen met als gevolg dat de inwoners onder een constante dreiging leven. ‘Voor de meeste landen is klimaatverandering een economisch probleem, voor ons gaat het om overleven’, aldus voormalig president Johnson Toribiong.

De Straat Torreseilanden

De Straat Torreseilanden is een eilandengroep die uit 274 kleine eilanden bestaat en gelegen is in Straat Torres, tussen het Kaap York-schiereiland en Papoea-Nieuw-Guinea. Klimaatverandering veroorzaakt er overstromingen, schade aan de infrastructuur, kusterosie, verbleking van het koraal, enz…

Micronesië

Micronesië is een groep van duizenden kleine eilanden in de Stille Oceaan. De voedingsgewassen worden er voortdurend vernietigd door het oceaanwater. Experts waarschuwen dat met de stijging van de zeespiegel van amper 1 meter, de eilanden onbewoonbaar zullen worden. Die stijging is over 90 jaar een feit. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content