Ook chimpansees kennen rages

Een 8-jarige wijfjeschimpansee lapt de ramen van haar apenkooi in de dierentuin van Krasnojarsk. © REUTERS

Niet alleen de mens maar ook de chimpansee blijkt vatbaar voor rages. De studie van een chimpanseepopulatie in Zambia toonde aan dat deze mensapen soms willekeurig gedrag van elkaar kopiëren.

Niet alleen de mens maar ook de chimpansee blijkt vatbaar voor rages. De studie van een chimpanseepopulatie in Zambia toonde aan dat deze mensapen soms willekeurig gedrag van elkaar kopiëren. Na-apen in de volle betekenis van het woord dus.

Kent u ze ook, die meisjes die dezer dagen druk in de weer zijn om met elastiekjes gekleurde armbandjes te knopen? Een typisch voorbeeld van een rage: van de ene dag op de andere lijkt het wel of er nooit iets anders was.

Niet alleen mensen blijken vatbaar voor rages, zo blijkt uit internationaal onderzoek. Ook chimpansees kunnen soms het gedrag van een enkeling uit de groep kopiëren en er zo voor zorgen dat een rage ontstaat.

Grasspriet

Wetenschappers onder leiding van Edwin van Leeuwen van het Max Planck-instituut onderzochten 740 uren videomateriaal nadat ze in 2010 gezien hadden dat chimpansee Julie uit het Chimfunshi Wildlife Orphanage Trust sanctuary in Zambia zonder reden en op regelmatige tijdstippen een grasspriet in haar oor stopte.

Dit op zich al vreemde gedrag werd na verloop van tijd op de koop toe gekopieerd door haar zoon en door acht van de twaalf chimpansees uit Julie’s sociale groep. In andere groepen kwam het ‘gras-in-oor-gedrag’ niet voor.

Ook nadat Julie overleed, bleven de anderen grassprieten in hun oren stoppen.

De wetenschappers zien in deze ontdekking een bewijs voor het culturele potentieel van de chimpansee.

“Het laat zien dat chimpansees gemotiveerd zijn om het gedrag van groepsleden over te nemen, te verspreiden in de groep en zo voor een variatie te zorgen ten aanzien van andere groepen. Dit is een gegeven dat we aanduiden als cultuur”, zegt onderzoekster Katherine Cronin.

De resultaten van de studie worden gepubliceerd in Animal Cognition. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content