Ook bij chimpansees speelt 'wijkagent' belangrijke rol

07/05/12 om 11:01 - Bijgewerkt om 11:01

In chimpanseepopulaties zouden er individuen zijn die, als een soort diplomaat, mediëren bij conflicten.

Ook bij chimpansees speelt 'wijkagent' belangrijke rol

© Reuters

Een chimpanseegemeenschap staat bol van de conflicten. In principe worden die gereguleerd door dominantie en angst. Dieren weten wie de baas is, en zullen er zich voor hoeden om de baas zelfs maar een strobreed in de weg te leggen. Tenzij ze zijn autoriteit willen aanvallen om zelf baas te worden.

Maar nieuw onderzoek, gepubliceerd in het vakblad Public Library of Science ONE, wijst uit dat er toch subtielere interacties in het spel zijn. Zelfs in chimpanseepopulaties zouden er individuen zijn die, als een soort diplomaat, mediëren bij conflicten. Hoe meer partijen er bij een conflict betrokken zijn, hoe sterker de rol van deze diplomaten, die dan meer als een vorm van wijkagenten kunnen worden beschouwd.

De observaties gebeurden wel uitsluitend bij groepjes chimpansees in gevangenschap, waar de dieren niet kunnen ontsnappen als er conflicten zijn, dus het is onduidelijk of er ook in het wild diplomaten of agenten in het chimpanseeverhaal voorkomen. Maar ze suggereren in ieder geval dat sommige individuen een vorm van morele autoriteit uitstralen, die een rol kan spelen in het verzachten van de gevolgen van een conflict. (DD)

Lees meer over:

Onze partners