Ook België organiseert ‘ivory crush’

Op 9 april organiseert België een 'ivory crush' © AFP

Naar het voorbeeld van de Verenigde Staten, China en Frankrijk zal nu ook België de voorraad in beslag genomen ivoor vernietigen als signaal in de strijd tegen de stroperij en de ivoorsmokkel.

Minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Laurette Onkelinx kondigde dat aan op een symposium rond dertig jaar CITES-verdrag in België. Dat internationale verdrag regelt de handel in bedreigde dier- en plantensoorten.

“De boodschap die we daarmee willen geven, is dat de stroperij van olifanten een plaag is die we moeten uitroeien, en dat de ivoorsmokkel die daarvan het gevolg is tot mislukken is gedoemd, omdat de in beslag genomen voorraden nooit zullen worden geregulariseerd”, aldus de federale minister bevoegd voor het CITES-verdrag. “Het is tegelijk een boodschap van vastberadenheid en van solidariteit met de Afrikaanse landen om ivoorcriminaliteit te bestrijden, en de wilde fauna en flora te beschermen die een uniek en waardevol goed zijn voor die landen en voor de mensheid.”

500 kg ivoor

Het zou gaan om meer dan 500 kg ivoor, maar een exact cijfer was op het symposium nog niet bekend. De “ivory crush” zal plaatsvinden op 9 april, aan de vooravond van Europees overleg over nieuwe maatregelen tegen de illegale dieren- en plantenhandel. De EU zal op 10 en 11 april onderzoeken hoe het beleid op Europees en internationaal niveau aangepast kan worden, en hoe het CITES-verdrag op Europees grondgebied beter gerespecteerd kan worden.

België was het 80e land dat het CITES-verdrag ratificeerde. Intussen passen 180 landen het verdrag toe. Vorig jaar is wereldwijd de hand gelegd op 41 ton ivoor.

In januari vermaalde China nog meer dan 6 ton olifantenivoor om zo het imago van draaischijf in de illegale handel kwijt te geraken. In februari vernietigde Frankrijk drie ton ivoor en ook de VS, de Filipijnen en Gabon ondernamen gelijkaardige acties.

Tienduizenden olifanten worden jaarlijks afgeslacht voor hun slagtanden, bestemd voor de ivoorhandel die wereldwijd geraamd wordt op 10 miljard dollar. Er blijven nu nog 470.000 olifanten over op het Afrikaanse continent. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content