Ook apen hebben last van midlife crisis

20/11/12 om 15:22 - Bijgewerkt om 15:22

Uit een studie blijkt dat het welzijn van gevangen apen daalt op middelbare leeftijd, maar opnieuw verbetert als ze ouder worden.

Ook apen hebben last van midlife crisis

© Reuters

Hoewel de midlife crisis volgens sommigen niet meer dan is dan een mythe, beweren wetenschappers dat ook andere diersoorten er last van hebben. Een internationaal team heeft namelijk aanwijzingen gevonden dat het gevoel van welzijn afneemt bij chimpansees en orang-oetans van middelbare leeftijd.

Volgens de onderzoekers is deze kleine inzinking tijdens de middelbare jaren vergelijkbaar met de midlife crisis bij de mens.
De studie, die gepubliceerd werd in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences, doet bij sommige wetenschappers de wenkbrauwen fronsen, want volgens de auteurs is de midlife crisis dus niet iets typisch menselijks, maar heeft het mogelijk een evolutionaire oorsprong.

De onderzoekers vroegen aan zoomedewerkers om vragenlijsten in te vullen over meer dan 500 chimpansees en orang-oetans in gevangenschap, zoals onder meer over de gemoedstoestand van de dieren en het plezier dat ze hadden bij sociaal contact.

30 jaar
Uit de vragenlijsten bleek dat het welzijn van de apen op middelbare leeftijd daalde en terug steeg als de dieren ouder werden. Gemiddeld scoorde het welzijn het laagst als de dieren rond de dertig jaar oud zijn. In gevangenschap leven de apen vaak tot 50 jaar of langer.

'Het welzijn van de apen is het laagst op een leeftijd die overeenkomt met de midlife crisis bij mensen', zegt Alex Weiss, psycholoog aan de universiteit van Edinburgh. Hij voegt eraan toe dat, in tegenstelling tot de mens, de apen hun leven niet radicaal over een andere boeg gooien op middelbare leeftijd.

Andere wetenschappers beweren dan weer date er geen enkel bewijs is voor het bestaan van zoiets als een midlife crisis, ook niet bij de mens. (TE)

Lees meer over:

Onze partners