Ons water wordt warmer

01/12/11 om 15:04 - Bijgewerkt om 15:04

De Atlantische Oceaan krijgt meer warm water van de Indische Oceaan.

Ons water wordt warmer

© Reuters

Het is al lang bekend dat alle oceanen in de wereld via stromingen met elkaar in verbinding staan. Het hoeft dus niet te verbazen dat een studie in het vakblad Geophysical Research Letters stelt dat de Atlantische Oceaan beïnvloed wordt door water uit de Indische Oceaan. Dat rond de kaap van Zuid-Afrika en kan zelfs in onze contreien terechtkomen.

Die watertoevoer zou verantwoordelijk zijn voor het gegeven dat de temperatuur van de Atlantische Oceaan de jongste decennia sterker is gestegen dan die van andere oceanen. Vanaf de jaren 1960 zou het transport van warm water uit de Indische Oceaan toegenomen zijn, doordat de stromingen van de Indische naar de Atlantische Oceaan sterker zijn geworden. Het lijkt logisch dat het broeikaseffect hier een rol in speelt, maar wetenschappers sluiten niet uit dat er zelfs een effect is van het groter worden van het gat in de ozonlaag boven het zuidelijk halfrond.

Ondertussen blijven de studies over mogelijke effecten van klimaatopwarming op dieren en planten zich opstapelen. Volgens het vakblad Nature Climate Change zou een algemene trend zich opdringen, namelijk dat vele soorten, op alle niveaus van de voedselketen, kleiner worden. Dat kan zich manifesteren in vispopulaties, maar zelfs in landbouwgewassen, waardoor oogsten onder druk kunnen komen. (DD)

Onze partners