Omstreden kernafvaltransport is vertrokken

Het omstreden transport van kernafval van de kerncentrale in het Nederlandse Borssele naar La Hague in Frankrijk is vertrokken. Actievoerders van milieuorganisatie Greenpeace hielden vanochtend het tranport tegen. Ze werden opgepakt door de politie.

Tien actievoerders hadden zich vastgeketend aan de spoorrails. Ze zijn intussen losgemaakt door de politie en opgepakt. De arrestaties gebeurden in een gespannen sfeer.

Het is de hoogste tijd om te stoppen met kernenergie”, zei Ike Teuling van Greenpeace. “Kernenergie is gevaarlijk en totaal overbodig. Er is genoeg schone energie voorhanden.”

Tsjernobyl

De drie wagons met hoogradioactief afval bevatten volgens de milieuorganisatie een hoeveelheid radioactiviteit die te vergelijken is met wat is vrijgekomen bij de kernrampen in Tsjernobyl of Fukushima. De komende twee jaar zullen tien transporten met kernafval van Nederland naar Frankrijk worden uitgevoerd.

Radioactief

“Dit transport is slechts het topje van de ijsberg”, stelt Teuling. Het Nederlandse kernafval wordt in La Hague verwerkt. Volgens Greenpeace is dat een risicovol en vervuilend proces. Van hergebruik is nauwelijks sprake, benadrukt de milieuorganisatie. “Slechts 4 procent wordt in de praktijk verwerkt tot nieuwe brandstof.” Het verwerkte afval dat weer naar Nederland wordt teruggestuurd, is nog 240.000 jaar radioactief, waarschuwt Greenpeace.

Maandag, toen de containers per vrachtwagen van de kerncentrale van Borssele werden overgebracht naar het spoorwegoverslagstation, voerde Greenpeace stralingsmetingen uit. In een wagen op 4 meter afstand van de containers werden waarden opgetekend die dertig keer hoger liggen dan de normale waarden, meldt de milieurorganisatie in een persbericht. Greenpeace nam ook beelden met een thermografische camera, waarop duidelijk te zien is hoeveel hitte de bestraalde reactorbrandstof nog steeds produceert.

Fukushima

De milieuorganisatie is verbijsterd dat de Nederlandse regering nog steeds denkt aan het bouwen van een extra kerncentrale, terwijl “landen om ons heen” na Fukushima hebben besloten van kernenergie af te zien.

Gent
Het transport van nucleair afval is omstreden. De stad Gent probeerde via de rechtbank te verhinderen dat de trein met splijtstofstaven via de stad zou passeren, maar kreeg gisteren ongelijk van de rechter. Burgemeester Termont vindt dat een trein met dit risico niet door een dichtbevolkt gebied kan rijden. Volgens de rechter was hij te laat met zijn klacht.

Het ziet ernaar uit dat de trein voorlopig niet vertrekt in Nederland, zolang de actievoerders van Greenpeace zich aan het spoor hebben vastgeketend. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content