Olifanten bedreigd in het chaotische Centraal-Afrikaanse Republiek

© Reuters

Stropers maken gretig gebruik van de chaos in de Centraal-Afrikaanse Republiek om op olifanten te jagen.

Nadat rebellentroepen in maart dit jaar de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek binnenvielen en de macht van president François Bozizé overnamen, ontstond een chaos in het land. Daar maken stropers nu gretig gebruik van om in beschermde wildparken op olifanten te jagen.

Rebellentroepen zwerven door de grote afgelegen gebieden in de beschermde wildparken op zoek naar olifanten. Jachtpartijen die de hele olifantenpopulatie bedreigen. De grote stropersgolf wordt gevoed door de hoge vraag van Azië naar ivoor. Het vlees van de dieren wordt openlijk verkocht op plaatselijke markten. Dat blijkt uit verschillende rapporten van natuur- en dierenorganisaties.

Gevaarlijke situatie

Het Wereld Natuur Fonds (WWF) heeft enkele kantoren in het beschermde Dzanga-Shangagebied. Op de site, die door de UNESCO als Werelderfgoed wordt bestempeld, leven 3.400 Afrikaanse bosolifanten. Deze zijn iets kleiner dan hun neefjes in de Afrikaanse savanne en hebben rechtere en smallere slagtanden. Ondanks dat het Dzanga-Shangagebied beschermd is, werd het gebied in één maand tijd tot drie keer toe belaagd. “De situatie is echt gevaarlijk”, zegt Bas Huijbreghts, hoofd van het WWF voor die regio, aan Reuters. “Al onze medewerkers hebben het Dzanga-Shangagebied intussen verlaten.”

Ook andere organisaties komen met gelijkaardige alarmerende rapporten op de proppen. Acht van die organisaties, waaronder het Afrikaanse Parken Netwerk, TRAFFIC en de Gemeenschap voor het Behoud van Wildlife, kwamen onlangs samen in Brazzaville, de hoofdstad van de Republiek Congo, om hun voorstellen om een einde te maken aan de jachtpartijen te bespreken. Strooptochten die jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 olifanten het leven kosten.

Zelfde lot als neushoorns

De olifanten lijken een zelfde lot beschoren als de neushoorns indien geen einde komt aan de vele strooptochten. De jacht op neushoorns was zo groot dat de diersoort in de regio is uitgestorven. Ook toen was het de grote vraag van Azië, waar de hoorns gebruikt worden voor medische brouwsels, die stropers tot doden aanzette.

De organisaties vragen de Afrikaanse overheden om van hun band met China en Thailand gebruik te maken om het probleem aan te kaarten. China en Thailand zijn immers de twee grootste Aziatische importeurs van ivoor. De verschillende overheden uit de regio zullen binnenkort samen komen om verschillende oplossingen te overlopen. (LS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content