Oceanen slaan op grote diepte warmte op

© Reuters

De diepzee zou de klimaatwijziging tijdelijk kunnen verhullen.

De laatste tien jaar is de oppervlaktetemperatuur van de oceanen niet echt gestegen. Dat staat haaks op de vaststelling dat de temperatuur op de planeet wel omhoog gaat. Volgens Amerikaanse onderzoekers stockeren de oceanen de warmte op grote diepte. De bovenlaag van de oceanen, de bovenste 300 meter, is sinds 2003 niet echt warmer geworden. Nochtans was het afgelopen decennium (2000-2010) het warmste decennium in meer dan honderd jaar voor onze planeet.

Onderzoekers van het Nationaal Centrum voor Atmosfeeronderzoek (NCAR) in het Amerikaanse Boulder denken daar nu een verklaring voor te hebben gevonden. Computermodellen leren hen dat de diepzee die warmte tijdelijk opslaat, als gevolg van wijzigingen in de oceaancirculatie zoals La Niña.

Dat heeft een invloed op de opwarming van de aarde, zeggen de onderzoekers. In hun prognoses voor de rest van de eeuw verloopt die temperatuurstijging niet in een mooi stijgende lijn maar vertoont ze af en toe een afvlakking. Die periodes van verminderde opwarming, die maximaal tien jaar duren, kunnen mede verklaard worden door de tijdelijke opslag van de warmte onderaan in de oceanen, zeggen ze. Of hoe de diepzee de klimaatwijziging tijdelijk verhult.

Via de ingewikkelde computermodellen gingen de NCAR-onderzoekers de interactie tussen atmosfeer, oceanen, land en zee-ijs na. De studie werd deze week aangekondigd in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Nature. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content