Oceaanverzuring kost oesterlarven te veel energie

© Reuters

Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt waarom zoveel oesterlarven sterven door oceaanverzuring.

Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt waarom zoveel oesterlarven sterven door oceaanverzuring. Dat is misschien goed nieuws voor de commerciële oesterteelt. Oesters zijn bijzonder gevoelig voor veranderingen in de zuurtegraad van het water. Dat is een probleem want de oceanen verzuren door de opname van CO2.

Vooral de larven van de Japanse oester (de zogeheten creuse) hebben het moeilijk. Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt wat de larven precies parten speelt.

Water met een hoog CO2-niveau beïnvloedt de schaalvorming. Als de larven zijn uitgekomen, hebben ze maar twee dagen de tijd om een schaal te beginnen vormen en daarvoor hebben ze maar een beperkte hoeveelheid energie uit het eitje ter beschikking. Doordat er meer CO2 in het water aanwezig is, kost die schaalvorming extra energie.

Te veel larven sterven

De Amerikaanse oesterteelt aan de kusten van de Stille Oceaan heeft het al een tijd moeilijk. Er sterven te veel oesterlarven om de teelt rendabel te maken.

Met het nieuwe wetenschappelijk inzicht kunnen oesterkwekerijen hun strategie aanpassen, zeggen de onderzoekers. Ze kunnen de waterkwaliteit in de oesterbedden beïnvloeden door zuurwerende stoffen toe te voegen.

Voor de wilde oester ziet het er minder rooskleurig uit. Naarmate de oceanen meer CO2 opnemen, zal hij nog meer in de problemen komen.

De studie verscheen in de vakpublicatie Geophysical Research Letters. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content