Obama plant offensief tegen klimaatverandering

© Reuters
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

VS-president Barack Obama heeft een grootscheeps plan klaar om klimaatverandering tegen te gaan. Mogelijk kondigt hij dat volgende week al aan. “Het gaat over zijn politieke erfenis.”

Het plan zou voor het eerst limieten zetten op de CO2-uitstoot van nieuwe en bestaande elektriciteitscentrales in de VS, meldt de krant The New York Times. Verder zou er geïnvesteerd worden in hernieuwbare energie en het zuiniger maken van gebouwen en apparaten.

Het plan zal de komende weken ontvouwd worden. Mogelijk geeft Obama er volgende week al een grote speech over, schrijft de Times. Volgens Heather Zichal, coördinator klimaat- en energiebeleid in het Witte Huis, wordt klimaat een prioriteit voor Obama’s tweede ambtstermijn. ” Hij weet dat het over zijn politieke erfenis gaat.”

‘De uitdaging van onze generatie’

Tijdens zijn toespraak in Berlijn zei Obama al dat er wereldwijd stappen moeten gezet worden om de opwarming van de aarde tot staan te brengen.

“Het grimmige alternatief waar alle naties tegenaan kijken, is zwaardere stormen, meer hongersnood en overstromingen, nieuwe golven vluchtelingen, kustlijnen die verdwijnen en oceanen die stijgen”, zei hij. “Dat is de toekomst die we moeten afwenden. Dat is de wereldwijde dreiging voor onze generatie. In het belang van toekomstige generaties, moet onze generatie een wereldwijd verbond vormen om klimaatverandering tegen te gaan voor het te laat is.”

Heftig verzet

Obama wilde tijdens zijn eerste termijn als een ‘cap & trade’-regime invoeren voor CO2. Dat wil zeggen: een wettelijk plafond op de uitstoot gekoppeld aan een handel in emissierechten. Door politieke tegenstand in het Amerikaanse parlement, voerde hij dat plan vroegtijdig af. Ook nu weer zal er wellicht heftig verzet opduiken.

Volgens Heather Zichal is Obama van plan om gebruik te maken van de bevoegdheid van de EPA (Environmental Protection Agency; het Amerikaanse milieuministerie) om een limiet te zetten op de uitstoot van broeikasgassen. Dat zou energieproducenten verplichten om hun uitstoot in te perken.

De EPA kan dat doen zonder de goedkeuring van het Congres. Dat neemt echter niet weg dat de politieke tegenstand niet te onderschatten zal zijn. De meeste Republikeinen geloven niet in klimaatverandering en vinden wettelijke CO2-limieten niet de taak van de overheid. Bovendien zal Obama te horen krijgen van parlementsleden uit staten die rijk zijn aan steenkool.

Naar verwachting zullen elektriciteitsproducenten processen aanspannen tegen de nieuwe regels. Bijkomend probleem voor Obama is dat de benoeming van Gina McCarthy, die hij genomineerd heeft als hoofd van de EPA, al maanden wordt tegengehouden door de Republikeinen in de Senaat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content