New Delhi, waar de smog nog erger is dan in Peking

Wat u niet ziet in New Delhi © Reuters

New Delhi is een van de steden ter wereld met de slechtste luchtkwaliteit. Vaak is het er erger gesteld dan in Peking.

De Indiase hoofdstad New Delhi is in een zelden geziene smog gehuld. Indiase media berichten dat woensdag de dag met de meest vervuilde lucht van het jaar was. Alle meetstations van de overheid in de metropool van 17 miljoen inwoners tonen “zeer slechte” of “ernstige” waarden.

De regering in New Delhi zal vrijdag voor het eerst maatregelen nemen om de luchtkwaliteit te verbeteren.

De index van het ministerie van Geowetenschappen klom voor het gevaarlijke fijn stof met een diameter van minder dan 2,5 micrometer (PM2,5) op vele plaatsen tot 400 of 500 punten. De grenswaarde van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ligt op een daggemiddelde van 25 punten. De fijnestofdeeltjes dringen tot diep in de longen door, raken zelfs direct in het bloed en kunnen kanker veroorzaken.

New Delhi is een van de steden ter wereld met de slechtste luchtkwaliteit. Vaak is het er erger gesteld dan in Peking. Oorzaken zijn kookvuren, vuren om zich ’s nachts te verwarmen, afvalverbranding in open lucht, koolcentrales, steenbakkerijen aan de stadsrand, het verbranden van stro op omliggende velden, en last but not least: het toenemende aantal auto’s, brommers en oude vrachtwagens, die dikwijls dikke roetwolken uitstoten. (Belga/TE)

Lees ook: Smogtips van de Chinese staatstelevisie: ‘Drink meer thee’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content