Neef van piranha aangetroffen voor kust van Denemarken

13/08/13 om 18:13 - Bijgewerkt om 18:13

Voor de kust van Denemarken heeft een visser het neefje van een piranha gevangen.

Bij Denemarken is een vis gevangen die verwant is aan de piranha maar geen vlees eet. Het gaat om een Zuid-Amerikaanse
soort, die haar habitat dus erg ver van Denemarken heeft, zo heeft een kadermedewerker van het natuurhistorisch museum van Kopenhagen bekendgemaakt.

"De visser was erg verrast en wat wantrouwig, want de vis, een
pacu, gelijkt echt op de piranha, maar hij is geen vleeseter", zei Peter Rask Moeller. Waar de vis vandaan komt, is onbekend, volgens Moeller "wellicht van een aquarium in de streek".

"Het is interessant te zien dat hij in de wateren van de Sont (de
zeestraat tussen Denemarken en Zweden) overleefde, ook al zijn die niet al te zout. We wisten niet dat hij zout kon verdragen", aldus nog de museummedewerker.

De pacu is net als de piranha een zoetwatervis met stevige kaken en tanden die aan het gebit van een mens doen denken. "Als ze bijten, kan het serieus pijn doen, vooral als ze daar bijten waar men het vooral niet wil", grapte de wetenschapper.

Volgens de internationale pers, die ruim aandacht aan de visvangst besteedde, zou de pacu wel eens naar de testikels van mensen happen. In een documentaire had een specialist van extreme visserij verteld dat vissers uit Papoea-Nieuw-Guinea daar het slachtoffer van geworden waren. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners