Nederland gaat brulkikker uitroeien

20/10/11 om 12:46 - Bijgewerkt om 12:46

De Nederlandse regering gaat drastische middelen inzetten om de brulkikker uit te roeien. Het dier is via ons land bij onze noorderburen terecht gekomen.

De Amerikaanse brulkikker, die zich goed thuisvoelt in een vijver in het Nederlands-Limburgse Baarlo, wordt uitgeroeid. Staatssecretaris Joop Atsma van Milieu toestemming gegeven om het schadelijke dier te verwijderen met behulp van het bestrijdingsmiddel benzocaïne. Alle kikkervisjes moeten worden uitgeroeid.

Vlaanderen
De brul- of stierkikker is via Vlaanderen in Nederland terechtgekomen. In ons land waarschuwen biologen al langer voor de grote schade die het dier aanricht. Het hoort hier niet thuis. Drastische maatregelen om de kikker uit te roeien zoals in Nederland, zijn bij ons nog niet genomen. De brulkikkers heeft kans gezien om zich op grote schaal te verspreiden.

Vijverliefhebbers
Het dier is oorspronkelijk door vijverliefhebbers in Europa geïmporteerd. Het is een kikker van enorme afmetingen, die een schimmel bij zich kan dragen die dodelijk is voor andere amfibieën. Bovendien eet de brulkikker andere kikkers en padden op. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners