NASA: 'zeer hete zomers door opwarming aarde'

05/08/12 om 08:44 - Bijgewerkt om 08:44

De opwarming van de aarde zorgt voor een toename van extreem hete zomers. De klimaatverandering is veel erger dan tot nu toe gedacht. Dat zegt een klimatoloog van de NASA.

NASA: 'zeer hete zomers door opwarming aarde'

© Reuters

De klimaatverandering door het toedoen van de mens is verantwoordelijk voor de toename in frequentie van zeer hete zomers. De situatie is vandaag al erger dan we twintig jaar geleden gedacht hadden. Dat zegt de Amerikaanse NASA-wetenschapper James Hansen in de Washington Post.

Opwarming overtreft voorspellingen

Hansen, directeur van het Goddard instituut voor ruimtevaartwetenschappen van de NASA, bevestigt dat de "sombere" voorspellingen over de gevolgen van de opwarming van de aarde, die in 1988 voorgelegd werden aan de Senaat in de VS, vandaag reeds overtroffen zijn.

Extreem weer

"Ik moet wat opbiechten, ik was te optimistisch", schrijft de Amerikaanse klimatoloog, een van de eerste wetenschappers die in de jaren 1980 waarschuwden voor de gevaren van de klimaatverandering. "Mijn verwachtingen over een verhoging van de temperatuur wereldwijd zijn waarheid geworden. Maar ik ben er niet in geslaagd om te bestuderen met welke snelheid de gemiddelde temperatuurstijging zou leiden tot extreme weersomstandigheden."

Volgens Hansen en zijn collega's toont de analyse van de temperaturen wereldwijd tijdens de voorbije zestig jaar "een opmerkelijke stijging van de frequentie van extreem warme zomers".

Hittegolven

De wetenschapper meent dat de hittegolf van 2003 in Europa, die van 2010 in Rusland en de droogte vorig jaar in Texas en Oklahoma het gevolg waren van de klimaatverandering. "Eens we de komende weken de gegevens binnenkrijgen, zal dit mogelijk ook het geval blijken voor de extreme hitte momenteel in de Verenigde Staten." (AFP/EE)

Onze partners