Nasa neemt eerste foto van volledige Aarde in 43 jaar

21/07/15 om 12:27 - Bijgewerkt om 12:26

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa heeft voor het eerst in 43 jaar tijd een foto vrijgegeven van de volledig Aarde.

Nasa neemt eerste foto van volledige Aarde in 43 jaar

© Nasa

De foto is genomen door een camera aan boord van de Deep Space Climate Observatory (DSCOVR) op 1,6 miljoen kilometer afstand en is de eerste foto van de volledige Aarde sinds 1972 die door de NASA werd gemaakt. Japan maakte wel nog beelden van de volledige Aarde. Alle andere NASA-foto's die we sinds 1972 van onze planeet kennen, zijn montages van foto's van verschillende stukjes Aarde.

Ook het nieuwe beeld, genomen op 6 juli 2015, is een montage, maar dan van drie foto's van de volledige Aarde. De camera, de Earth Polychromatic Imaging Camera (EPIC), neemt immers verschillende foto's na elkaar in verschillende kleurenspectra, van ultraviolet tot infrarood, en de rode, groene en blauwe beelden werden gecombineerd.

De Amerikaanse president Barack Obama deelde met trots de foto van de NASA op Twitter:

De eerste foto van de volledige Aarde werd genomen door Apollo 17 in 1972, toen de NASA voor het laatst mensen naar de maan stuurde. De iconische foto The Blue Marbl blijft de enige foto van enkel en alleen de Aarde in haar geheel, genomen door een mens. Alle drie de astronauten aan boord van de missie beweren dat zij de foto genomen hebben.

Vanaf september gaat DSCOVR dagelijks foto's van de Aarde nemen om de zonnewind te bestuderen. (TE)

Lees meer over:

Onze partners