Nachtegalen communiceren op grote schaal

09/12/11 om 11:07 - Bijgewerkt om 11:07

Nachtegalen evalueren gezang om de kansen op succes van een raid te bepalen.

Nachtegalen communiceren op grote schaal

© Reuters

Zoals veel vogels zingen ook nachtegaalmannetjes vooral om indruk te maken op vrouwtjes, die ze willen lokken, en op andere mannetjes, die ze op afstand willen houden. Een analyse in het vakblad Frontiers in Zoology toont aan dat oudere mannetjes een complexer liedje zingen, waardoor ze een hogere kwaliteit etaleren. Mannetjes die langer leven, zijn geschikter als partner, want ze verhogen de kans dat de kleintjes die ze maken ook langer in leven blijven.

Bizar is dat oudere mannetjes door hun gezang ook etaleren dat ze zich minder geïntimideerd voelen door potentiële indringers. Mogelijk zijn ze zich meer van hun verdedigingskwaliteiten bewust dan jongere soortgenoten. Rondzwervende nachtegalen evalueren het gezang van potentiële concurrenten om het succes van een raid op een territorium in te kunnen schatten.

Nederlandse onderzoekers stelden in deze context vast dat een nachtegaal blijkbaar goed weet of een concurrent zich al in zijn territorium bevindt, dan wel er buiten om de kat nog wat uit de bomen te kijken. Andere nachtegalen leren uit de communicatie van de buren. In feite moet het gezang in een nachtegalengemeenschap als één groot communicatienetwerk worden beschouwd.

Overigens zingen nachtegalen niet alleen 's nachts, maar ook overdag, en zelfs in hun Afrikaanse wintergebieden. (DD)

Lees meer over:

Onze partners