Na koudegolf komen verwoestende overstromingen

21/02/12 om 18:53 - Bijgewerkt om 18:53

De regio's in Centraal- en Oost-Europa die deze winter te kampen hadden met een koudegolf en een overvloed aan sneeuw, kunnen in zware problemen komen wanneer het gaat dooien.

Na koudegolf komen verwoestende overstromingen

© Reuters

De enorme hoeveelheid sneeuw die zal smelten, kan voor overstromingen zorgen. Daarover waarschuwt de VN-organisatie UNISDR (International Strategy for Disaster Reduction).

De temperaturen in Bulgarije en Roemenië worden geschat op acht tot tien graden Celsius in de komende tien dagen. Daardoor zal het ijs in en langs de Donau smelten.

"Terwijl duizenden mensen geblokkeerd zijn door de sneeuw van Servië tot Bulgarije, zijn er aanwijzingen dat verwoestende overstromingen kunnen leiden tot economische schade en mogelijk zelfs mensenlevens zullen eisen", zei UNISDR-functionaris Margareta Wahlström.

"Vooral gebieden die niet over infrastructuur zoals dijken en dammen beschikken om overstromingen aan te kunnen, zullen getroffen worden".

Meer dan 600 vriesdoden

De recente koudegolf en de enorme sneeuwval in verschillende regio's van Europa maakten al meer dan 600 slachtoffers. Door de extreme temperaturen zijn volledige gebieden afgesloten van verkeer en stroom.

"Het wordt tijd voor regeringen, het Rode Kruis en nationale organisaties om de risico's van de ramp tegen te gaan en om maatregelen te treffen zodat er geen mensenlevens in gevaar komen op het moment van de overstromingen", zegt UNISDR-woordvoerder Denis McClean. "We moeten ook uitzoeken op welke manier deze ramp de huidige staat van de infrastructuur heeft beschadigd".

De Europese Commissie introduceerde een waarschuwingssysteem voor overstromingen in Europa na het buiten de oevers treden van de Elbe en de Donau in 2002. (Belga/TE)

Onze partners