Mogelijk tot 10 ton dode vis in Schelde

27/09/12 om 14:11 - Bijgewerkt om 14:11

De vervuiling in de Schelde kan op termijn leiden tot 7 à 10 ton dode vis.

Mogelijk tot 10 ton dode vis in Schelde

© Reuters

In Wallonië werd voorlopig nog geen bron van vervuiling gevonden, maar volgens de Vlaamse Milieumaatschappij staat het vast dat de pollutie stroomopwaarts moet worden gezocht. "Dat betekent ofwel Wallonië, ofwel Frankrijk", zegt woordvoerder Bart Van Besien van de Milieumaatschappij.

Volgens de Waalse minister van Milieu Philippe Henry wijst echter niets erop dat het vervuilde water afkomstig is uit Wallonië. Hij laat weten dat er geen bron van vervuiling werd gevonden in Wallonië, niet in de waterlopen en niet bij de bedrijven. "Er is dus geen enkele aanwijzing dat de pollutie uit Wallonië komt."

De wolk van tien tot vijftien kilometer afvalwater werd maandag opgemerkt in het West-Vlaamse Kerkhove (Avelgem) en verplaatste zich richting Gavere en Gent. Om de Oost-Vlaamse provinciehoofdstad te sparen werden de keersluizen gesloten.

Dode vis

Uit onderzoek blijkt dat de vervuiling bestaat uit rottend materiaal en niet uit een chemische pollutie. "Het is onbekend waar het materiaal vandaan komt. Mogelijk gaat het om een bedrijf of een falende waterzuiveringsinstallatie", zegt Van Besien.

Sinds de vervuiling werd geconstateerd is al twee à drie ton dode vis uit het water gehaald. Volgens het Agentschap voor Natuur en Bos loopt dat mogelijk op tot zeven à tien ton. "Een dergelijke grote en diverse vispopulatie opnieuw opbouwen kan jaren duren", besluit de woordvoerder. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners