Minder nachtvlinders door 'weergrillen' afgelopen maanden

04/10/11 om 16:16 - Bijgewerkt om 16:16

Het onstabiele weer van de laatste maanden doet het aantal nachtvlinders in ons land geen goed. In september werd maar een kwart van de aantallen nachtvlinders of 'motten' uit de afgelopen jaren geteld.

In september werd maar een kwart van de aantallen nachtvlinders of 'motten' uit de afgelopen jaren geteld en sinds juli zitten de cijfers onder het normale niveau.
Dat zegt Marc Herremans van Natuurpunt. "Het aantal nachtvlinders is momenteel even laag als de gemiddelde aantallen van begin november en het uitzonderlijke hoogzomerweer van de afgelopen dagen veranderde daar niets meer aan", aldus Herremans.

Normaal vliegen in september nog veel late zomersoorten, waaronder een aantal trekvlinders, net als een reeks typische najaarssoorten. "Dit jaar zijn er weinig late zomersoorten en najaarssoorten. De zomersoorten zijn wellicht als volwassen dieren uitgeregend, waardoor hun vliegperiode vroeger eindigde. Droogtestress van voedselplanten doodde in het voorjaar wellicht veel rupsjes van najaarssoorten." Ook voor zuidelijke trekvlinders was 2011 een zwak jaar.

Goed voorjaar
Toch was 2011 geen volledig rampjaar. "Eind maart vlogen de voorjaarssoorten in uitzonderlijk grote aantallen. Ook de aantallen in april, mei en juni waren vrij hoog." Veel soorten nachtvlinders hebben maar een vliegperiode van enkele weken, die zich bovendien tot lente, zomer of herfst beperkt. "Het is niet zo dat nachtvlinders door het goede voorjaarsweer hun jaarcyclus naar het voorjaar verschoven en hun vliegperiode allemaal beëindigd hebben."

Volgens Herremans wordt het voor sommige diersoorten moeilijk om zich aan te passen aan de toenemende grillen van het klimaat. (Belga/INM)

Onze partners