Minder leven in de oceaanbodem dan gedacht

© /

Er zou veel minder leven in de oceaanbodem zitten dan lang gedacht werd.

Er zijn verschillende manieren om het leven op aarde te kwantificeren. De biodiversiteit is slechts een van de mogelijkheden: het tellen van het aantal soorten planten en dieren (maar dan mis je dikwijls de microbenwereld, waar het soortconcept minder duidelijk is dan in de macrowereld).

Een van de maatstaven om het leven op aarde te ‘meten’ is berekenen hoeveel koolstof – een essentieel element – er in levende wezens opgeslagen zit. Tot voor kort werd aangenomen dat dat ruwweg duizend miljard ton is, waarvan 55 procent in landplanten en 30 procent in microben in de oceaanbodem.

Maar volgens een verslag in de Proceedings of the National Academy of Sciences moet de berekening naar beneden worden bijgesteld. Want er werden foute extrapolaties gemaakt van boringen in de oceaanbodem in de buurt van kustzones naar de ganse oceaan. Testboringen in volle oceaan wijzen namelijk uit dat grote zones daarvan echte biologische woestenijen zijn, waar amper leven te vinden is.

In plaats van 300 miljard ton koolstof zou er in de oceaanbodem amper 4 miljard ton te vinden zijn – dat is een vermindering van de hoeveelheid leven op aarde met een derde.

Het is onduidelijk of ook de schattingen voor wat betreft het leven in de diepe aardkorst herbekeken moeten worden. Ook daar zal doorgedreven boorwerk een antwoord op moeten bieden. (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content