Minder dan 100 volwassen kabeljauwen in Noordzee

17/09/12 om 16:39 - Bijgewerkt om 16:39

In de Noordzee zwemmen volgens Britse metingen minder dan 100 volwassen kabeljauwen rond.

Minder dan 100 volwassen kabeljauwen in Noordzee

© Reuters

Het aantal kabeljauwen in de Noordzee is fors aan het krimpen. Volgens het Britse overheidsinstituut Cefas (Centre for Environment, Fisheries and Aquaculture Science) er vorig jaar in geen enkele haven een volwassen kabeljauw van dertien jaar of ouder aan land gebracht. Een kabeljauw wordt vruchtbaarder naarmate hij ouder wordt. Heel wat experts trekken aan de alarmbel.

Overbevissing
Een kabeljauw kan in normale omstandigheden een leeftijd van vijfentwintig jaar bereiken. Door overbevissing wordt er steeds minder vis, ouder dan vier jaar, gevangen. Op vierjarige leeftijd zijn kabeljauwen geslachtsrijp. Daardoor daalt de levensverwachting van de kabeljauw waardoor er een lager geboortecijfer is. Hierdoor slinkt de kabeljauwpopulatie. Uit Cefas-analyses van zo'n half miljoen vissen, gevangen in havens in Engeland en Wales, blijkt dat de Noordzee nog 65.300 ton kabeljauw van drie jaar of ouder bevat. Een peulschil in vergelijking met de 276.000 ton zo'n dertig jaar geleden.

Chris Darby, onderzoeksleider bij Cefas, zegt in de Britse krant The Telegraph dat er in 2011 zo'n 600 volwassen kabeljauwen moeten rondgezwommen hebben in de Noordzee. Een derde daarvan werd gevangen. "Uit analyse van de gegevens blijkt dat er minder dan 100 van zulke volwassen vissen rondzwemmen in de hele Noordzee", reageert Chris Darby alarmerend.

Quota De vangstquota voor kabeljauw bedragen dit jaar 32.000 ton of de helft van de huidige populatie. Wetenschappers pleiten om de quota verder omlaag te brengen naar 25.600 ton zodat de kabeljauwpopulatie weer kan groeien.

De daling van de kabeljauwpopulatie heeft wel voor een stijging bij hun prooien zoals de scampi gezorgd. (CS)

Lees meer over:

Onze partners