Mexico zet zich schrap voor 'hevigste orkaan ooit' Patricia (video)

23/10/15 om 15:57 - Bijgewerkt op 24/10/15 om 01:40

De westkust van Mexico maakt zich op voor de komst van orkaan Patricia, 'de hevigste storm ooit gemeten in het westelijk halfrond'. Het US National Hurricane Center waarschuwt voor 'potentieel catastrofale gevolgen'. De orkaan heeft intussen land bereikt.

Mexico zet zich schrap voor 'hevigste orkaan ooit' Patricia (video)

Winkelramen beschermen tegen Patricia in Puerto Vallarta © Belga Image

De orkaan Patricia is aangesterkt tot een storm van categorie 5, het hoogste niveau op de schaal van Saffir-Simpson, en onderweg naar de westkust van Mexico.

'Potentieel catastrofaal'

Verwacht wordt dat het natuurgeweld vrijdagnamiddag of -avond lokale tijd aan land gaat met windsnelheden tot 320 km/u. Er worden ook hoge golven voorspeld en stortregens die overstromingen en landverschuivingen kunnen veroorzaken. Het US National Hurricane Center waarschuwt voor een 'potentieel catastrofale' landing.

Volgens de World Meteorological Organization gaat het om de hevigste storm ooit gemeten in het westelijk halfrond, vergelijkbaar met de verwoestende tyfoon Haiyan die in 2013 meer dan 6.000 mensenlevens eiste in de Filipijnen.

De winden zijn sterk genoeg 'om een vliegtuig in de lucht te krijgen en te houden', citeert de BBC WMO-woordvoerster Claire Nullis.

Noodtoestand

De Mexicaanse regering heeft alvast de noodtoestand uitgeroepen in drie deelstaten die op het vermoedelijke pad van Patrica liggen, Jalisco met de populaire badplaats Puerto Vallarta, Colima en Guerrero, en is begonnen met de evacuatie van bewoners. Vissersboten worden in de haven gelaten en ook toeristen en watersporters krijgen de raad zich niet in het water te begeven. Dit zijn livebeelden uit Guerrero:

Emotionele oproep tot klimaatakkoord

Op de klimaatconferentie in het Duitse Bonn heeft de Mexicaanse vertegenwoordiger vrijdag een emotionele oproep gedaan om tot een wereldwijd akkoord te komen om de opwarming van de aarde onder controle te houden. 'Ik denk niet dat ik meer moet zeggen over de urgentie van een klimaatakkoord', aldus de Mexicaanse onderhandelaar Roberto Dondisch Glowinski. 'Ik vraag jullie om jullie meningsverschillen aan de kant te schuiven opdat we zouden kunnen beginnen werken.' Glowinski kreeg daarna applaus. De onderhandelaars van 195 landen keurden vrijdag in Bonn trouwens een onderhandelingstekst goed voor de beslissende klimaattop van begin december in Parijs. Die top moet leiden tot een nieuwe werelddeal om de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden Celsius. (Belga)

Lees meer over:

Onze partners