Mensen besmetten koraal

© Reuters

Menselijke uitwerpselen kunnen nefast zijn voor de overleving van koraaldiertjes.

Menselijke uitwerpselen kunnen nefast zijn voor de overleving van koraaldiertjes.

Zoönosen is een term die wij vooral gebruiken om ziektes aan te duiden die wij van andere dieren oppikken. Virussen vooral, die de sprong van de ene diersoort naar de andere maken, en zo dikwijls in lichamen terechtkomen die nog geen weerstand tegen hun aanwezigheid hebben opgebouwd, waardoor ze gemakkelijk kunnen woekeren. Aids en de vogelgriep zijn recente voorbeelden van zoönosen die de mens getroffen hebben.

Het omgekeerde kan natuurlijk ook. Er zijn sterke aanwijzingen dat gorilla’s te lijden kunnen hebben van griepachtige virussen en verkoudheden die ze oppikken van de toeristen die hen bezoeken.

Het vakblad Public Library of Science ONE heeft een studie gepubliceerd, waaruit blijkt dat zelfs koraaldiertjes te lijden kunnen hebben van menselijke ziekteverwekkers. Onderzoek heeft uitgewezen dat menselijke uitwerpselen in gebieden als Florida en de Caraïben een bacterie kunnen bevatten die uitermate schadelijk is voor koraal. De koraaldiertjes krijgen binnen de vier dagen na blootstelling aan de bacterie symptomen van een pokkenachtige aandoening.

Het is de eerste keer dat aangetoond is dat mariene ongewervelde dieren problemen kunnen krijgen met ziekteverwekkers van de mens. Efficiënte waterzuivering is de meest voor de hand liggende manier om dit euvel te voorkomen. (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content