Mensapen kunnen heel doordachte keuzes maken

28/02/12 om 16:31 - Bijgewerkt om 16:31

Vertegenwoordigers van de vier mensapen (gorilla, orang-oetan, chimpansee en bonobo) maken afgewogen beslissingen, en kunnen hun kansen op succes bij een risicovolle onderneming inschatten.

Mensapen kunnen heel doordachte keuzes maken

© Reuters

Vertegenwoordigers van de vier mensapen (gorilla, orang-oetan, chimpansee en bonobo) maken afgewogen beslissingen, en kunnen hun kansen op succes bij een risicovolle onderneming inschatten. Dat blijkt uit resultaten van een reeks experimenten gepubliceerd in de Public Library of Science ONE.

De apen konden in experimenten kiezen tussen een klein stukje banaan, dat zich altijd op dezelfde plaats bevond, en een groter stuk dat echter verstopt was onder één kop in een rijtje koppen. Ze mochten telkens maar één optie kiezen, zodat ze, als ze misten, zonder banaan bleven.

Ze kozen systematisch voor de kleine banaan als ze te weinig informatie hadden over waar de grote verstopt zou kunnen zijn. Maar hoe groter hun kans werd dat ze het bij het rechte eind zouden hebben, hoe meer ze voor de risicovollere keuze gingen. Gemiddeld gingen ze in de helft van de gevallen voor de grote banaan.

Hoe groter het verschil in afmetingen tussen de twee stukken, hoe meer risico ze namen door te gokken op het vinden van het grootste stuk - dan was de beloning uiteraard het grootst. Om een niet opgehelderde reden namen chimpansees en orang-oetans steevast meer risico's dan gorillas en bonobos. (DD)

Lees meer over:

Onze partners