Meesten weten niet wat biodiversiteit is

27/05/12 om 09:09 - Bijgewerkt om 09:09

Biodiversiteit wordt straks een van de centrale thema's op de VN-duurzaamheidstop maar de meeste mensen weten gewoon niet wat dat woord betekent. Dat blijkt uit een peiling in acht landen verspreid over de wereld. De Duitsers behoren tot de slechtste leerlingen van de klas.

Meesten weten niet wat biodiversiteit is

© Reuters

De steekproef gebeurde bij achtduizend consumenten in Duitsland, Brazilië, de Verenigde Staten, Frankrijk, Groot-Brittannië, India, Zwitserland en Peru. In de acht landen samen heeft 63 procent al eens over biodiversiteit gehoord maar slechts 22 procent denkt te weten wat het precies betekent.

Brazilië en Frankrijk scoren veruit het best. Daar heeft respectievelijk 97 en 95 procent al over biodiversiteit gehoord, en denkt respectievelijk 46 en 30 procent te weten wat het betekent.

Duitsland en India slechtst

Alleen in Duitsland en India heeft de meerderheid nog nooit van biodiversiteit gehoord. In Duitsland horen zes op tien mensen het in Keulen donderen bij dat woord en hebben negen op tien mensen gewoon geen idee wat het betekent.

Daartegenover staat dat de helft van de Duitsers die wel al over biodiversiteit gehoord heeft, ook een correcte definitie kan geven. Alleen de Brazilianen doen even goed.

Biodiversiteit duidt de verscheidenheid van levensvormen aan in een bepaald gebied; die natuurlijke rijkdom wordt gezien als een indicator van de veerkrachtigheid van de ecosystemen in dat gebied.

Rio+20

Van 20 tot 22 juni vindt in Rio de Janeiro Rio+20 plaats, de VN-top over duurzame ontwikkeling. In de acht landen samen heeft nauwelijks een op vijf mensen daar al eens iets over gehoord. In Duitsland, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië is dat zelfs maar één op tien. Alleen in Brazilië, gastheer van de top, is de meerderheid van de mensen (59 procent) zich bewust van Rio+20, maar ook daar weet maar een kwart van de ondervraagden waarover de top eigenlijk gaat. (IPS)

Onze partners