Mangrovebossen herstellen zich in Honduras

© Reuters

Honduras beschermt mangrovebossen en waterrijke kustgebieden door inzet van de plaatselijke bevolking.

In Honduras zijn de mangrovebossen de voorbije decennia met meer dan 80 procent gekrompen langs de Caraïbische kust en met bijna een derde aan de Pacifische kust. In een van deze gebieden met draslanden, het biosfeerreservaat Río Plátano in de oostelijke regio La Mosquitia, onderneemt de inheemse bevolking sinds vijf jaar actie om de mangrovebossen te beschermen.
Het reservaat, dat zich uitstrekt over de departementen Olancho, Colón en Gracias a Dios, werd in 1982 door de Cultuurorganisatie van de VN (Unesco) tot Werelderfgoed verklaard. De plaatselijke Misikito-gemeenschappen houden zich er bezig met afvalrecycling, het schoonmaken van lagunes, herstel van de mangrovebossen, ecotoerisme en gecontroleerde visserij op bedreigde soorten zoals zeebaars, kreeft en haai.

Met bescheiden fondsen worden veertien mangrovebeschermingsprojecten in La Mosquitia en de Golf van Fonseca gefinancierd. Deze projecten kregen samen al 254.000 euro. De lokale bevolking zelf droeg voor 208.000 euro bij in betaalde en onbetaalde arbeidsuren en materialen, zegt coördinator Hugo Galeano.

De positieve resultaten, zegt Galeano, zijn te danken aan de betrokkenheid van de lokale bevolking bij de projecten. “Als mensen zelf verantwoordelijkheid nemen voor het bewaken en beschermen van de natuur, zijn de resultaten uitzonderlijk goed”, zegt hij. De sociale gevolgen zijn bescheiden, maar cruciaal voor de betrokken mensen.

Bedreigde warana

Tot nu toe werd 336 hectare mangrovebos hersteld. Daarnaast is de bevolking aan de Pacifische kust drie jaar geleden begonnen met het kweken van de bedreigde warana, een soort zeeschildpad. Inmiddels zijn er 24.000 exemplaren grootgebracht en losgelaten.

Geïnspireerd door deze positieve ervaringen, stelde het Biodiversiteitsdepartement van het Ministerie van Milieu vorig jaar met steun van het VN-Milieuprogramma (UNEP) een mangrovenbeschermingsplan op. Het plan is onderdeel van een breder initiatief waar ook Guatemala en Nicaragua bij betrokken zijn. (IPS/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content