Luchtvervuiling op jaar tijd verantwoordelijk voor meer dan 11.000 doden in België

© Reuters

Er is geen enkele andere vorm van milieuvervuiling die voor een vergelijkbaar gezondheidsrisico zorgt.

In 2012 zijn in België meer dan 11.000 mensen vroegtijdig gestorven als gevolg van de luchtvervuiling. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd rapport van het Europees Milieuagentschap over de luchtkwaliteit in Europa.

Volgens het rapport heeft luchtvervuiling in heel Europa aan 432.000 mensen het leven gekost in 2012. Er is geen enkele andere vorm van milieuvervuiling die voor een vergelijkbaar gezondheidsrisico zorgt.

Vooral fijn stof, dat hart- en longziekten kan veroorzaken, blijkt erg kwalijk te zijn. Daarnaast zijn hoge ozonconcentraties en de uitstoot van stikstofdioxide erg schadelijk voor de gezondheid, omdat ze tot astma en andere aandoeningen aan de luchtwegen kunnen leiden.

Limieten

In België zijn in 2012 in totaal 9.300 mensen vroegtijdig overleden aan een aandoening die te wijten zou zijn aan fijnstofvervuiling. Voor stikstofdioxide en ozon ligt de tol op respectievelijk 2.300 en 170 doden, zo blijkt nog uit de berekeningen van het Europees Milieuagentschap.

“Ondanks de aanhoudende verbeteringen van de voorbije decennia, blijft luchtvervuiling de algemene gezondheid van de Europeanen beïnvloeden en de levenskwaliteit en levensverwachting verminderen”, zegt Hans Bruyninckx, directeur van het Europees Milieuagentschap.

De organisatie roept de Europese landen op om zich aan de luchtkwaliteitslimieten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te houden. De normen die de WHO heeft opgesteld, zijn doorgaans namelijk strikter dan de Europese normen. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content