Ligging in de baarmoeder doet ertoe

26/01/12 om 15:36 - Bijgewerkt om 15:36

Vrouwtjesmarmotten halen voordeel uit contact met het mannetjeshormoon testosteron.

Ligging in de baarmoeder doet ertoe

© Reuters

Het succes van vrouwelijke alpenmarmotten hangt af van waar ze als baby in de baarmoeder lagen. De diertjes hebben gemiddeld een vijftal jongen, en nu blijkt dat als een vrouwtje tijdens haar baarmoedertijd tussen twee mannetjes geprangd zat, ze in haar volwassen leven doorgaans als wat agressiever uit de hoek komt dan wanneer ze slechts één mannetje als baarmoederbuur had.

Het vakblad Mammal Review zegt dat de vrouwtjes onder invloed komen van het testosteron dat hun broers al in de baarmoeder beginnen te produceren, en dat hen via het baarmoedervocht bereikt. Zo'n agressiviteitsverschil in functie van positie in de baarmoeder was al eerder bij huismuizen vastgesteld.

Nieuw aan de studie is dat het succes van wat agressievere vrouwtjes in de voortplanting hoger was dan normaal: ze hadden gemiddeld meer jongen dan andere vrouwtjes, in tegenstelling tot wat wetenschappers gedacht hadden, want die waren ervan uitgegaan dat een lichte vermannelijking ten koste van het vrouwelijke voortplantingssucces zou gaan.

In groepjes alpenmarmotten komt echter uitsluitend het dominantste vrouwtje tot voortplanting, waarbij agressiviteit duidelijk een belangrijke rol speelt. De basis voor je succes als alpenmarmot wordt dus al in de baarmoeder gelegd. (DD)

Lees meer over:

Onze partners