‘Lelijke dieren dreigen uit te sterven omdat wetenschap ze negeert’

© YouTube

‘Lelijke’ dieren lopen mogelijk een groter risico om uit te sterven omdat wetenschappelijke onderzoekers ze negeren, zo beweert een Australische studie.

Er gaat meer geld en onderzoek naar ‘schattige en knuffelbare’ dieren zoals koala’s en kangoeroes dan naar minder aantrekkelijke dieren, zo beweert een op Australië gerichte studie die gepubliceerd werd in het Mammal Review Journal. Wilde dieren in Australië zoals de inheemse vleermuis en knaagdieren zijn doorgaans minder het onderwerp van wetenschappelijke studies, concludeert Trish Fleming, bioloog aan de Murdoch University in Perth.

‘De huidige financiering ziet deze diersoorten grotendeels over het hoofd en wellicht hebben zij net het meest nood aan onderzoek’, meent Flemming. Co-auteur Bill Bateman van de Curtin University formuleert het zo: ‘Sinds de Europese nederzetting (in Australië) hebben we zowat 20 zoogdiersoorten verloren en er zijn er nog eens 20 die zich in de gevarenzone bevinden.’ Bateman zou het een zonde vinden dat deze soorten zouden uitsterven zonder dat we iets over hen weten.

‘The good, the bad and the ugly’

Het onderzoek analyseerde meer dan 1.400 wetenschappelijke papers in Australië sinds 1901. De onderzoekers deelden de zoogdiersoorten van Asutralië in drie categorieën in: ’the good’ (kangoeroes en koala’s), ’the bad’ (invasieve soorten zoals konijnen, katten en vossen) en ’the ugly’ (kleine vleermuizen en knaagdieren).

Hoewel de ‘lelijke’ dieren 45 procent uitmaakten van de bovenstaande soorten, kregen ze aanzienlijk minder aandacht van de onderzoekers. ‘Voor de meerderheid van de soorten hebben onderzoekers nog bijna niets meer gedaan dan hun bestaan gecatalogiseerd. We moeten ook hun dieet, habitat, voortplantingsgedrag en gebruik van ruimte inventariseren’, vindt Fleming.

Toch is er hoop voor de lelijke rat in de Australische outback: sinds 2012 vraagt de Britse organisatie Ugly Animal Preservation Society aandacht voor de onderfinanciering van wetenschappelijk onderzoek voor de ‘minder klassieke schoonheden van Moeder Natuur’. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content