Laatste 55 Mauidolfijnen op de planeet bedreigd door oliewinning

Mauidolfijnen komen enkel voor aan de westkust van het Nieuw-Zeelandse Noordereiland © /
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Met nog maar 55 wilde exemplaren in leven worden de Nieuw-Zeelandse Mauidolfijnen bedreigd door een geplande olie en gasontginning.

Hoewel in 2008 voor de meest bedreigde dolfijnensoort ter wereld een speciaal reservaat werd opgericht, beschuldigen milieubewegingen de Nieuw-Zeelandse regering ervan de ondergang van de soort te versnellen door olieontginning en visserij met visnetten, waarin de dolfijnen verstrikt raken en verdrinken, in het gebied toe te laten.

Als de Nieuw-Zeelandse regering niet snel actie onderneemt, zal de diersoort over 30 jaar verdwenen zijn, zo schrijft de krant New Zealand Herald.

Maar volgens de Nieuw-Zeelandse minister van Milieu Nick Smith zou het economische waanzin zijn om de petroleumindustrie in het gebied te sluiten. ‘Het zou de economie 1 miljard Nieuw-Zeelandse dollar per jaar kosten en we zouden bovendien moeten overschakelen op steenkool, wat onze CO2-uitstoot aanzienlijk zou verhogen.’

De Mauidolfijnen komen enkel voor aan de westkust van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. In de jaren zeventig leefden er nog zo’n 1500 Maui’s. Het Wereld Natuur Fonds (WWF) lanceerde eerder al de campagne ‘The Last 55’ om aandacht te vragen voor het lot van de dieren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content