Kwalleninvasie terroriseert zwemmers aan de kust

02/08/13 om 05:09 - Bijgewerkt om 05:09

Door de tropische temperaturen zijn op de Vlaamse stranden grote kolonies kwallen opgedoken. Alleen al donderdag moesten meer dan honderd mensen verzorgd worden na kwallenbeten.

Kwalleninvasie terroriseert zwemmers aan de kust

© Reuters

Dat melden Het Nieuwsblad en De Standaard. In Oostende meldden zich zeker vijftig mensen met een kwallenbeet bij de hulpposten.

"Er stond een lange rij van mensen die gebeten waren", zegt hoofdredder Gino Bintein. "Door het warme weer en de kalme zee waren er blijkbaar heel wat kleine kwallen in het water. Toch was de situatie niet ernstig genoeg om de grote massa badgasten uit het water te halen. Dat was niet verantwoord geweest."

Surflessen stopgezet

Bij de Oostendse surfclub VVW Inside Outside werd wel de rode vlag gehesen. "'s Namiddags waren er al vijftien slachtoffers, onder wie tien kinderen. Twee hadden een ernstige allergische reactie opgelopen", zegt Kim Berckmoes van de surfclub. "De surflessen voor jongeren werden stopgezet en we hebben iedereen uit het water gehaald."

Beducht voor gekleure kwallen

In De Panne vreest hoofdredder Vincent Geerardyn vrijdag voor een herhaling. "Het warme weer, de windrichting en de stroming blijven heel gunstig voor de kwallen." Aan de kust is men vooral beducht voor gekleurde kwallen, die ademhalingsproblemen kunnen veroorzaken. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners