Krachtige aardbevingen op minder dan 150 km van Rome

© EPA

Centraal-Italië is getroffen door twee zware aardbevingen.

Centraal-Italië is kort naeen door twee krachtige aardbevingen opgeschrikt. De bevingen waren voelbaar tot in Rome, maar ook het noorden en zuiden van Italië, Slovenië en Kroatië voelden de beving.

Het Europees Mediterraan Aardbevingscentrum EMSC gewaagt van een beving met magnitude 6,1 om 21.18 uur. De andere aardschok had twee uur eerder plaats.

Het epicentrum van de tweede schok bevond zich op 20 kilometer diepte, 131 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Rome en 62 kilometer ten oosten van Perugia. Het Amerikaans Geofysisch Instituut USGS sprak van een magnitude 6,0 en een diepte van 10 kilometer. Het Italiaanse Instituut voor Geofysica en Vulkanologie (INGV) gewaagde dan weer van een magnitude 5,9 en situeerde het epicentrum op 9 kilometer diepte.

De burgemeester van Ussita, in de buurt van het epicentrum van de beving, Marco Rinaldi, zegt geen dodelijke slachtoffers te vrezen. “Alle mensen waren al buiten op straat gekomen na de eerste aardbeving. Maar de schade in het dorp is enorm”, zegt Rinaldi, die gewag maakt van een “apocalyptische situatie”.

Tot Firenze en Napels

De eerdere schok, die een magnitude had tussen 5,3 en 5,5, trof onder meer Castel Sant’Angelo sul Nura, een dorp met 300 inwoners. Er is in het gebied geen elektriciteit. Er zullen zeker instortingen zijn, zei burgemeester Mauro Falcucci tegenover zender SkyTG24.

Het dorp ligt 30 km ten noorden van Amatrice. Daar zei burgemeester Sergio Pirozzi dat sommige gebouwen die reeds in augustus beschadigd waren geraakt zijn ingestort.

In het hele gebied wonen acht miljoen mensen, weet het EMSC. In de steden Pescara, l’Aquila en Ancona hebben mensen hun woonst verlaten. In de hoofdstad Rome was de beving in gebouwen te voelen. Lusters, ramen en deuren trilden. Ook in Firenze en Napels is de beving gevoeld .

De afgelopen 28 uur hebben zich in Centraal-Italië zes schokken voorgedaan in een gebied dat al meermaals onder dergelijk natuurgeweld heeft geleden. Er zijn nog geen berichten over slachtofferss.

Op 24 augustus kwamen bij een aardbeving nabij het dorp Amatrice 298 mensen om, in 2009 waren er bij een aardbeving die L’Aquila trof meer dan 300 doden.

(Belga/TE/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content