Koudegolf op komst: nu al 15 graden onder nul in België

16/01/13 om 10:08 - Bijgewerkt om 10:08

Het is dezer dagen berekoud. In de Antwerpse Kempen is vanochtend bijna 15 graden onder nul gemeten. Vannacht wordt nog kouder. Mogelijk is een koudegolf op komst.

In het Antwerpse Retie heeft de thermometer om 09.00 uur 14,9 graden onder nul aangegeven, zo heeft VRT-weerman Frank Deboosere getwitterd.

Volgens de tabel met waarnemingen van het KMI was Buzenol op dat tijdstip de minst koude plaats van België. Het was er "slechts" min 5,4 graden.

Volgens Deboosere was de afgelopen nacht in ieder geval de koudste van het nog jonge jaar en zal het de volgende nacht nog kouder worden.

Koudegolf

Het is niet uitgesloten dat ons land de komen dagen in een koudegolf terecht komt. Volgens het weerinstituut in Ukkel is dit 'een langere periode van minstens enkele dagen met zowel overdag als 's nachts erg lage buitentemperaturen.'

'Vaak gaat zo'n periode gepaard met een aanvoer van koude en droge polaire lucht uit het noorden of het noordoosten. Of het kan ook een korte periode zijn, maar met overdag en 's nachts extreem koude temperaturen'.

Het Nederlandse Meteo Consult verwacht een officiële koudegolf. Die is mogelijk vrijdag al een feit. De laatste koudegolf dateert van februari vorig jaar.

Siberische temperaturen

De Siberische temperaturen komen als een onaangename schok omdat de winter tot nu toe zo uitzonderlijk zacht is geweest dat de natuur zich gedroeg alsof het al lente was.

Ook het KMI voorspelt dat het winteroffensief zich de rest van de week blijft manifesteren. 'Door een anticycloon over Scandinavië zal koude lucht over een groot deel van West- en Centraal- Europa blijven hangen,' zegt de weerdienst.

'Bovendien draagt de aanwezigheid van dit sneeuwkleed bij tot de afkoeling van de omringende lucht. Het weer wordt droger maar de temperaturen blijven onder het vriespunt hangen, met veelal maxima tussen -1 en -5 °C. De nachttemperaturen nemen een duik tussen -5 en -10 °C, op sommige plaatsen zelfs nog lager.'

Het KMI verwacht voor de volgende dagen bovendien nog meer sneeuwval. 'De dikte van de reeds aanwezige sneeuwlaag zal nog enkele centimeters toenemen.'

Lees meer over:

Onze partners