Koudegolf is nefast voor het Colosseum

17/02/12 om 14:32 - Bijgewerkt om 14:32

De vrieskou en de sneeuw van de voorbije weken hebben het Colosseum in Rome geen goed gedaan.

Koudegolf is nefast voor het Colosseum

© Reuters

De koudegolf van de voorbije weken heeft het wereldberoemde Colosseum in Rome aangetast. Door ijs en sneeuw vallen kleine delen van de muren op de bovenrand van het voormalige amfitheater naar beneden. Dat werd vernomen bij het Romeinse archeologiebestuur.

Een advies van de bevoegde instanties in Rome laat evenwel hopen dat de vaak uitgestelde restauratie van het vervuilde en verwilderde bouwwerk snel van start gaat. De autoriteit voor bouwvergunningen zei nog dat het sponsorakkkoord van meer dan 25 miljoen euro voor werkzaamheden aan het Colosseum wettig is.

Het verdrag met de Italiaanse ondernemer Diego Della Valle spreekt de grondbeginselen van legaliteit en transparantie niet tegen, aldus de autoriteit in Rome.

Reclame op het Colosseum

Een jaar geleden had Della Valle namelijk als enige geldschieter het akkoord ondertekend met de stad die diep in de schulden zit. In ruil daarvoor mag de onderneming aan het Colosseum, dat jaarlijks meer dan vijf miljoen bezoekers trekt, reclame voor zijn producten maken. De regionale bevoegde rechtbank heeft ondertussen een eerste hoorzitting over de aanklachten van onregelmatigheid en onduidelijkheid bij de vergunning op 7 maart gepland.

Della Valle, bedrijfsleider van het schoenen- en luxegoederenbedrijf Tod's, dreigde omwille van de aanklacht echter uit het project te stappen. De restauratie van het bouwwerk moest normaal eind 2011 al van start gaan. De werkzaamheden zullen ongeveer twee jaar in beslag nemen. Een consumentenorganisatie ijvert nu voor een gerechtelijk onderzoek naar het sponsorcontract. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners