Koreaanse schimmel veroorzaakt ravage in amfibieënwereld

© iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

De handel in amfibieën werkte de verspreiding van een dodelijke schimmel in de hand.

De amfibieën zijn misschien wel de meest bedreigde tak van het dierenrijk. Over de hele wereld komen kikkers, padden en salamanders in de gevarenzone. Zoals altijd is biotoopverlies een belangrijke oorzaak, maar in dit geval komt er een extra factor bij: de verspreiding van een dodelijke schimmel. Die heeft al toegeslagen op alle continenten.

Lokale amfibieën hebben er weerstand tegen verworven, elders in de wereld is die weerstand er niet

Via genetisch onderzoek hebben dierenartsen An Martel en Frank Pasmans van de UGent en hun collega’s de oorsprong van de dodelijke schimmel bepaald. De resultaten van hun speurwerk staan in Science. De doder is afkomstig van het Koreaanse schiereiland. Vanaf het begin van de twintigste eeuw zou hij over de wereld verspreid zijn geraakt, vooral door de groeiende handel in amfibieën.

De schimmel komt van nature voor in grote delen van Oost-Azië, en kent er een grote diversiteit. Lokale amfibieën hebben er weerstand tegen verworven, elders in de wereld is die weerstand er niet. De vraag is of kikkers, padden en salamanders die nog kunnen ontwikkelen, gezien de extra druk die er al op hen bestaat.

Martel en Pasmans werkten ook mee aan een publicatie in Nature Communications waarin beschreven wordt hoe giftige kikkers speciale moleculen gebruiken om de slijmvliezen in de mond van een rover die hen vastheeft doorlaatbaarder te maken: daardoor heeft hun gif sneller effect op de aanvaller en stijgen hun overlevingskansen. Moleculen kunnen dus angels of stekels vervangen als mechanisme om gif toe te dienen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content