Klimaatverandering: ook België bevindt zich in gevarenzone

© Reuters

De klimaatverandering treft niet alleen ontwikkelingslanden in Afrika of Zuidoost-Azië, ook België bevindt zich in de gevarenzone.

De klimaatsverandering treft niet alleen ontwikkelingslanden in Afrika of Zuidoost-Azië, ook in Europa worden de gevolgen steeds zichtbaarder. Dat blijkt uit een rapport dat de koepelorganisatie Climate Action Network (klimaatactienetwerk) voorstelde tijdens de klimaatconferentie in Warschau.

Ook België bevindt zich in de gevarenzone. De schade door vloed of hoogwater alleen kan in de Europese kustgebieden in de komende decennia oplopen tot 25 miljard euro per jaar. Het netwerk baseert zich daarbij op onderzoek van het Europees Milieuagentschap. Het laaggelegen België loopt net als Nederland, Denemarken, Groot-Brittannië en Portugal het risico zwaar getroffen te worden.

Prijzen van levensmiddelen stijgen

Volgens het rapport heeft zo’n 20 procent van de Europese steden met meer dan 100.000 inwoners een ligging die hen “erg kwetsbaar” maakt voor overstromingen. Maar ook droogte en extreme hitte zijn problematisch, bijvoorbeeld voor de oogst en het niveau van de grondwaterspiegel.

De prijzen van levensmiddelen in Europa zijn in de afgelopen jaren al duidelijk gestegen. Wanneer er meer droge periodes komen en oogsten beschadigd raken, zullen die prijzen nog meer de hoogte in gaan. Binnen 10 tot 20 jaar zou er in Groot-Brittannië zelfs een probleem met de watervoorziening kunnen ontstaan. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content