Klimaatverandering maakt werknemers minder productief

De opwarming van de aarde zal ook gevoeld worden in de productiviteit van werknemers. Tegen 2050 zal het capaciteitsverlies door hitte verdubbelen, berekende het Amerikaanse nationale klimaatagentschap NOAA.

De NOAA onderzoekt in een nieuw rapport welke gevolgen de klimaatverandering op termijn heeft voor de gezondheid en de productiviteit van werknemers. De wetenschappers vergeleken daarvoor de voorspellingen van klimaatmodellen met bestaande richtlijnen en standaarden die gebruikt worden in de industrie en de strijdkrachten.

Het is bekend dat de capaciteit van werknemers zakt bij hogere temperaturen. Dat is merkbaar in de zomermaanden, wanneer de werkcapaciteit zakt tot ongeveer 90 procent van het potentieel. Naarmate het klimaat opwarmt, verdubbelt dat effect: tegen 2050 daalt de capaciteit tot 80 procent in piekmaanden, ook als de uitstoot van broeikasgassen aan banden wordt gelegd.

Maar als er niets gebeurt en de temperatuur met 6 graden stijgt tegen 2200, is de impact nog veel groter. De capaciteit zakt dan in piekmaanden tot amper 39 procent. In veel regio’s zou veilig werk onmogelijk worden, als er geen technische aanpassingen worden gedaan zoals de aanleg van air conditioning.

Volgens het onderzoek, dat verscheen in Nature Climate Change, lopen werknemers ook meer risico op een zonneslag, uitputting, krampen en blessures. Leeftijd, overgewicht en medische problemen zoals hartziekte of een hoge bloeddruk kunnen het risico nog verhogen.

De hogere temperaturen zullen vooral gevolgen hebben voor werknemers die buiten werken of een beroep uitoefenen waarbij de hitte nu al een belangrijke factor vormt, zoals bouwvakkers, fabrieksarbeiders of bakkers. De impact zal met name voelbaar zijn in regio’s die dichter bij de evenaar liggen, waaronder Zuid en Oost-Azië, Noord-Amerika en Australië.

“De meeste studies omtrent de directe impact van de klimaatverandering op mensen richten zich op de mortaliteit bij extreme weersomstandigheden of theoretische fysiologische limieten”, zegt hoofdauteur John Dunne van de NOAA. “Wij wilden de impact waar mensen nu al mee te maken krijgen beschrijven in praktische termen.” (IPS/KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content