Klimaatverandering kost noordpool zijn beste ijs (Video)

04/03/14 om 22:47 - Bijgewerkt op 05/03/14 om 01:11

Klimaatverandering zorgt ervoor dat er steeds meer oud ijs smelt op de noordpool. Dat is slecht nieuws, want jong ijs smelt makkelijker en zo warmt de Arctische Oceaan nog sneller op, met extreem weer elders tot gevol.

Klimaatverandering kost noordpool zijn beste ijs (Video)

Het ijs op de Noordpool wordt steeds jonger. © BELGAIMAGE

Het afsmelten van het poolijs is een van de meest zichtbare gevolgen van klimaatverandering. Waar wit ijs verdwijnt, komt donker zeewater bloot te liggen. Dat slorpt meer warmte van de zon op, waardoor de pool nog sneller opwarmt.

Op een 59 seconden lange video van de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) is te zien hoe sinds 1988 steeds meer oud ijs (in het wit en lichtblauw voorgesteld) verdwijnt en vervangen wordt door kwetsbaar jong ijs.

In 1988 was 26 procent van het arctische zee-ijs vier jaar of ouder. In 2013 was dat nog maar 7 procent. Dat verklaart mee waarom het totale ijspak steeds maar kleiner wordt, waardoor er steeds minder zonnewarmte terug de ruimte in gereflecteerd wordt.

Het relatief warme weer aan de pool zorgt voor extreem weer elders, tonen de laatste wetenschappelijke studies aan. Omdat het temperatuurverschil tussen de pool en de warmere breedtegraden daalt, wordt de straalstroom grilliger. Dat zorgt voor extreem weer elders, zoals de buitengewoon warme winter in West-Europa en Alaska en de opeenvolgende extreme koudegolven in Noord-Amerika.

Onze partners