'Klimaatverandering is momenteel grootste massavernietigingswapen' (John Kerry)

17/02/14 om 10:01 - Bijgewerkt om 10:01

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry waarschuwde in Indonesië dat klimaatverandering veroorzaakt door de mens een enorme bedreiging vormt. 'Vergelijkbaar met massavernietigingswapens.'

'Klimaatverandering is momenteel grootste massavernietigingswapen' (John Kerry)

Amerikaans minister voor Buitenlandse Zaken John Kerry © Reuters

Tijdens een toespraak in Jakarta in Indonesië benoemde John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, klimaatverandering als een van de grootste bedreigingen van het moment. "Het is waarschijnlijk zelfs het gevaarlijkste massavernietigingswapen", citeert het persagentschap Reuters de Amerikaanse minister.

Tegenover studenten benadrukte Kerry dat het onlogisch is dat sommige landen meer doen om de klimaatverandering tegen te gaan, dan andere. "Net zoals bij de toename van massavernietigingswapens zou het onveilig zijn als de Verenigde Staten hun nucleaire arsenaal veiligstellen, terwijl andere landen dat niet doen."

Aarde is plat

Niet toevallig hield de minister zijn pleidooi in Indonesië. Het land zal de gevolgen van de klimaatverandering hard voelen. "Ik overdrijf niet als ik stel dat jullie dagelijkse leven gevaar loopt", aldus Kerry.

Kerry bekritiseerde de ontkenners van klimaatverandering. Hij vergeleek ze met mensen die koppig volhouden dat de aarde plat is. "Er valt geen tijd te verspillen aan belangengroepen die het klimaatdebat kapen."

Ontbossing

Wereldwijd zijn de Verenigde Staten en China de twee grootste vervuilers. Ook Indonesië staat door zijn grootschalige ontbossing in de top-10.

Kerry is al jaren een voorvechter van een verantwoord en duurzaam klimaatbeleid. Zo wil hij tegen 2015 een nieuw internationaal klimaatverdrag sluiten dat het Kyoto-protocol van 1997 moet vervangen.

Lees meer over:

Onze partners