Klimaatverandering doet dieren krimpen

29/09/11 om 14:17 - Bijgewerkt om 14:17

Naarmate de aarde opwarmt, zullen veel diersoorten op aarde kleiner worden.

Klimaatverandering doet dieren krimpen

© Reuters

Naarmate de aarde opwarmt, zullen veel diersoorten op aarde kleiner worden. Dat blijkt uit onderzoek van de Queen Mary University of London in The American Naturalist. Bijna alle koudbloedige dieren, zoals vissen, reptielen, amfibieën en geleedpotigen, zijn onderhevig aan de "wet van temperatuur en grootte". Die bepaalt dat individuen van dezelfde soort kleiner worden als ze opgroeien in een warmer klimaat. Tot nog toe was echter niet duidelijk hoe dat kwam.

Een studie in The American Naturalist brengt daar verandering in. Uit onderzoek bij zeedieren over een periode van meer dan veertig jaar blijkt dat het verband tussen groei en veroudering cruciaal is. Als de temperatuur verhoogt, veranderen de groei- en verouderingcurves op verschillende manieren. Dieren groeien dus sneller, maar worden nog sneller ouder, waardoor ze sneller volwassen worden en dus stoppen met groeien.

Dat mechanisme kan belangrijke gevolgen hebben voor diersoorten en ecosystemen, zeggen de onderzoekers. Het kan immers onbekende gevolgen hebben voor de mortaliteit, voortplanting en voedingsgewoonten van diersoorten. En dat kan leiden tot onvermoede veranderingen binnen ecosystemen. (IPS)

Onze partners