Klimaatverandering: CO2-uitstoot stijgt scherp

07/03/13 om 22:21 - Bijgewerkt om 22:21

De uitstoot van CO2 steeg in 2012 opnieuw naar recordhoogten. Daardoor slinkt de kans dat de opwarming van de aarde gestabiliseerd kan worden onder 2 graden, de grens van wat veilig wordt geacht.

Klimaatverandering: CO2-uitstoot stijgt scherp

© Reuters

Uit metingen van de Amerikaanse klimaatdienst NOAA blijkt dat de CO2-concentratie in de atmosfeer vorig jaar steeg met 2,67 deeltjes per miljoen (parts per milion of ppm), tot geen 395 ppm. Dat is de op één grootste stijging sinds het begin van de metingen in 1959. Enkel in 1998 werd een hogere groei van de concentratie gemeten, met 2,93 ppm.

Twee graden

Voor de plotse stijging zijn verschillende oorzaken, zoals de groei van het aantal steenkoolcentrales in ontwikkelingslanden en het feit dat oceanen en planten wereldwijd minder CO2 hebben opgenomen dan normaal.

De bevindingen zijn slecht nieuws voor de strijd tegen de klimaatverandering. Om rampzalige gevolgen te vermijden, zijn wetenschappers het eens dat de opwarming van de aarde onder de twee graden Celsius gehouden moet worden. Maar dat scenario lijkt steeds minder waarschijnlijk. Als de huidge trends aanhouden, zijn we op weg naar een stijging van 2,5 tot 4,5 graden in de komende decennia. (IPS/TV)

Onze partners