Klimaattop van Doha van start

© Reuters

De onderhandelaars gaan in Doha op zoek naar maatregelen om de opwarming van het klimaat tot 2 graden Celsius te beperken.

De klimaattop van Doha loopt van maandag 26 november tot vrijdag 7 december in de hoofdstad van Qatar, en moet bepalen welke richting men uit zal gaan na afloop van het Kyoto-protocol, dat op 1 januari 2013 afloopt. Op de achtergrond spelen de klimaatdreigingen zoals de orkaan Sandy.

Verlenging Kyoto-protocol

België zal alvast pleiten voor een verlenging van het Kyoto-protocol tot 2020, zo kondigde staatssecretaris voor Energie en Milieu, Melchior Wathelet, aan. “We hadden gehoopt dat meer landen zich zouden aansluiten, maar we moeten de pluspunten benadrukken zoals het evaluatiemechanisme. Niet alles is perfect, maar het is de beste basis voor de periode na 2020”, stelde de staatssecretaris.

Hij hoopt een bemiddelingsrol te kunnen spelen op de top. “België is net als Zweden groot genoeg om geloofwaardig te zijn tijdens de onderhandelingen en klein genoeg om er niet van verdacht te worden dat het zijn eigen belangen verdedigt. We willen deze rol blijven spelen in Doha”, aldus Wathelet.

Geld te rapen
Tot slot heeft Wathelet kritiek op de houding van de gewesten in het dossier van de CO2-quota. Vlaanderen en Wallonië hebben kritiek op het feit dat de federale overheid een deel van de opbrengsten van de CO2-quota zou hebben ingepikt terwijl het om een gewestbevoegdheid gaat.

“In het communautaire akkoord, dat ook door partijen als Ecolo is ondertekend, worden inkomsten voor de federale overheid voorzien”, repliceerde Melchior Wathelet. “De gewesten hebben de neiging om te zeggen dat het om een gewestbevoegdheid gaat als er geld te rapen valt”, voegde hij eraan toe. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content