Klimaatopwarming is gunstig voor albatrossen

© Thinkstock

Het hoeft niet allemaal kommer en kwel te zijn met de gevolgen van het broeikaseffect voor de natuur. Zo profiteren albatrossen van de klimaatopwarming door efficiënter te kunnen vliegen.

Het hoeft niet allemaal kommer en kwel te zijn met de gevolgen van het broeikaseffect voor de natuur. Zoals overal in het grote evolutieverhaal zijn er ook hier verliezers én winnaars. De verliezers zijn onder meer de ijsbeer en mogelijk ook de pinguïns, die moeilijkheden ondervinden om aan voldoende voedsel te geraken. Volgens het vakblad Science behoren de albatrossen tot de categorie van de winnaars.

Er is vastgesteld dat de temperatuursstijging in de Zuidelijke Oceaan, waar het gros van de albatrossen leeft, een invloed heeft op de richting en de kracht van de winden die albatrossen nodig hebben om zonder te veel energie te verbruiken wekenlang boven de oceaan te kunnen zeilen, op zoek naar geschikte prooien.

Sinds 1989 zijn de bewegingen van meer dan 300 albatrossen die op de Crozet Eilanden broeden, nauwkeurig met satellietzenders gevolgd. In die periode hebben de dieren hun vliegsnelheid beduidend verhoogd, en konden ze ook gemakkelijker dan vroeger richting zuid vliegen, waar betere voedselgronden zijn. Daardoor nam de gemiddelde duur van een zwerftocht af van 13 naar 10 dagen – dat is een vermindering met 20 procent! De gevolgen zijn al duidelijk: het broedsucces van de vogels neemt toe. Jammer genoeg voorspellen klimaatmodellen dat de windrichting gaat blíjven veranderen, waardoor het gunstige effect slechts tijdelijk zou zijn. (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content