Klimaatexpert waarschuwt voor dodelijke gevolgen klimaatswijziging

06/02/13 om 17:34 - Bijgewerkt om 17:34

De opwarming van de aarde wordt door velen geassocieerd met mooi terrasjesweer. Maar niemand beseft dat ons een catastrofe te wachten staat. Klimaatexpert Kevin Anderson waarschuwt voor hittegolven die kwetsbare oudjes zullen doden en immense overstromingen.

Klimaatexpert waarschuwt voor dodelijke gevolgen klimaatswijziging

© Reuters

"De bevolking en zelfs de overheid beseft de gevaren van de opwarming van de aarde niet", zegt professor Kevin Anderson, directeur van het Tyndall Center voor research over klimaatverandering, aan The Telegraph. "We focussen ons te veel op de zogezegd warmere zomeravonden. Maar we realiseren ons niet dat de hittegolven doden zullen veroorzaken."

"De zomeravonden zullen warmer zijn, maar gaan gepaard met slapeloze nachten", aldus professor Anderson. "Onze huizen zullen 's nachts niet kunnen afkoelen. Ze moeten aangepast worden zodat niet alleen de ventilatie beter is maar ze ook bestendig zijn tegen overstromingen. Ook ziekenhuizen moeten geadapteerd worden, medisch personeel moet voorbereid zijn op ziektes die veroorzaakt worden door de warmte."

Professor Anderson voorspelt dat de zomertemperaturen met vijf graden zullen stijgen tegen 2080. In 2003 was er een extreme hittegolf die 2000 mensen doodde, zo zullen er volgens Anderson nog volgen. Vorig jaar was het natste jaar ooit door de hevige regenval. Indien deze trend zich verder zet zal het zeeniveau stijgen en zullen er bijgevolg steeds meer overstromingen zijn.

Voorkomen is beter dan genezen, dus roept professor Anderson op nu in actie te schieten. "Als we onze CO2 uitstoot verlagen kunnen we de temperatuurstijging voorkomen en de klimaatverandering vertragen. Ik raad aan dat we investeren in openbaar vervoer en hernieuwbare energie. Dit is geen ver-van-ons-bed-show maar het zijn onze eigen levens en die van onze kinderen waarmee we spelen.
Onze partners