Klimaatcoalitie stapt 10.000 kilometer voor het klimaat

20/09/11 om 17:39 - Bijgewerkt om 17:39

De Klimaatcoalitie organiseert een optocht naar aanleiding van de klimaattop in Durban.

Klimaatcoalitie stapt 10.000 kilometer voor het klimaat

© Reuters

10.000 kilometer. Dat is de afstand van Brussel tot Durban, waar de volgende klimaattop plaatsvindt in december. De Klimaatcoalitie roept iedereen op om enkele kilometers mee te stappen tijdens een optocht door Brussel. Met deze actie eist de Klimaatcoalitie dat Belgische en Europese politici hun verantwoordelijkheid opnemen. De manifestatie vindt plaats op zaterdag 3 december. De afstand van het Brusselse Noordstation tot het Zuidstation bedraagt ongeveer 3 kilometer. Als minstens 3.333 manifestanten deelnemen, zouden ze de afstand tot Durban symbolisch kunnen overbruggen. Bovendien is het de bedoeling dat iedereen deze afstand aflegt op een ecologisch verantwoorde manier, dus te voet, met de fiets of met andere niet gemotoriseerde voertuigen zoals per zeepkist bijvoorbeeld. De NMBS en MIVB beloven te helpen om alle deelnemers klimaatbewust in Brussel te krijgen. Met deze actie wil de Klimaatcoalitie haar eisen kracht bijzetten.

Verantwoordelijkheid

De 17de VN Klimaattop vindt plaats in het Zuid-Afrikaanse Durban tussen 28 november en 9 december. 'Na de betreurende resultaten van de conferenties in Kopenhagen en Cancun moeten onze politici eindelijk hun verantwoordelijkheid nemen, want zonder snelle en drastische ingrepen worden de gevolgen voor onze aarde onomkeerbaar', schrijft de Klimaatcoalitie. 'Bovendien zijn vandaag al miljoenen mensen slachtoffer van de klimaatverandering'.

De organisatie vraagt ambitieuze en bindende afspraken om de uitstoot van broeikasgassen wereldwijd terug te dringen. Afspraken moeten worden gemaakt betreffende de vermindering van de uitstoot, over de overgang naar een duurzame groene economie en over de noodzakelijke hulp aan ontwikkelingslanden in het nakomen van deze afspraken. Bovendien zouden België en Europa hierin een voorbeeld moeten geven, meent de Klimaatcoalitie.

De Klimaatcoalitie omvat meer dan 80 organisaties uit het middenveld zoals jeugdverenigingen, milieuorganisaties, vakbonden en Noord-Zuidorganisaties. Hun achterban omvat meer dan één miljoen leden. Op 3 december wordt ook in tientallen andere internationale steden en in Durban gemanifesteerd. (EVDB)

Lees meer over:

Onze partners